Volledig scherm
Deetman legt vol vuur uit hoe Delft er bovenop kan komen, burgemeester Bas Verkerk luistert. © Angelo Blankespoor

Deetman positief, maar Delft moet hard aan de slag

Het zal moeite kosten, maar Delft kan verder. Voorwaarde is dat rijk, provincie en metropoolregio met geld over de brug komen. Zelf moet de gemeente meer 'bestuurskracht' ontwikkelen, zegt Wim Deetman. Hij presenteerde donderdagmiddag in het oude stadhuis op de Markt het rapport van de door hem voorgezeten Adviesgroep 'Delft Herstelt'.

Quote

Het ijs is nog dun, in financiële zin

Wim Deetman
Volledig scherm
Toerisme moet meer geld in het laatje brengen, stelt Deetman. © Guus Schoonewille

De gemeente Delft schakelde oud-burgemeester van Den Haag en oud-minister Deetman in naar aanleiding van de uit de hand gelopen grote projecten en financiële problemen die daar het gevolg van zijn.

De titel van het stuk - Delft, Parel in de Randstad - vat de visie van de adviseurs samen: Delft heeft veel sterke punten. Maar de kansen moeten wel worden benut. Deetman: ,,De politiek moet de handen ineen slaan. Er moet één lijn worden en die moet worden vastgehouden. De stad moet bestuurskracht ontwikkelen.''

Gemeentefonds
Dat is vooral nodig om de andere overheden - rijk, provincie en metropoolregio - over te halen Delft extra te steunen. ,,Want het ijs is nog dun, in financiële zin.'' Het 'tweede spoor' in dit opzicht is de toekomstige wijziging van de verdeling van geld uit het Gemeentefonds, maar daar kan Delft volgens Deetman niet op wachten. ,,De handen ineen, tempo maken,'' zei hij.

Deetman en de zijnen komen ook met een lange reeks concrete analyses en aanbevelingen. De infrastructuur van de stad - wegen, fietspaden  en openbaar vervoer - moet worden verbeterd. Stedenbouwkundig gezien moeten de Spoorzone, Nieuw  Delft en de TU Campus op de schop, om ze veel beter aan de oude stad te koppelen.

Toerisme
De stad heeft veel meer woningen in het middensegment nodig, om hoger opgeleide jonge mensen vast te houden. Delft moet aantrekkelijker worden gemaakt voor technologische bedrijven en instellingen. Het toerisme moet sterker worden ontwikkeld. De samenwerking met Den Haag, Rotterdam en TU Delft moet veel intensiever worden.

De vraag op de persconferentie of al deze adviezen ook betekenen dat het stadsbestuur het tot nu toe slecht heeft gedaan, ontweek Deetman. ,,We hebben niet naar het verleden gekeken.''

In een eerste reactie liet burgemeester Bas Verkerk weten dat 'het  college graag aan de slag gaat met de aanbevelingen'. Maar hij zal het rapport allereerst bespreken met de gemeenteraad.

Algemeen Dagblad gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement

In samenwerking met indebuurt Den Haag

Den Haag