Volledig scherm
De waterstraat in The Green Village, op de campus van de TU Delft. © Nico Schouten

Delftse waterstraat als test voor komende piekbuien

Delft is een bijzonder straatje rijker. Op innovatieterrein The Green Village op de campus van de TU is een teststraat gebouwd om experimenten te doen met hevige regenval en om demonstraties te geven.

De teststraat is een wegdek met een stoep, waar men het ondanks een stralend blauwe hemel kan laten regenen alsof de zondvloed is begonnen. Tientallen delegaties uit binnen- en buitenland zagen op de testdag dat het plaveisel de hoosbui met gemak verwerkte. Al het regenwater verdween zodra het de grond raakte.

Dorian Hill, directeur van het familiebedrijf dat de speciale straatstenen leverde, staat te glimmen. ,,Het is een uitvinding van mijn neef'', zegt Hill over de inventieve betonnen bufferblokken, die zich direct onder de eerste laag bakstenen bevinden. ,,We kunnen tussen de 250 en 500 liter regenwater per vierkante meter bufferen. En zonder bezwaar kan er zwaar vrachtverkeer overheen'', zegt ze trots.

In de waterstraat van Delft kunnen bedrijven en academici samenwerken aan innovatieve oplossingen, om de voorspelde heftige regenbuien van de nabije toekomst te kunnen verwerken.

Marjan Kreijns, directeur van VPDelta, een samenwerkingsverband van de TU, bedrijven en onderzoeksinstellingen, is trots op de nieuwe Delftse straat. ,,Hier gaan de oplossingen voor piekbuien vandaan komen. Delft is de Silicon Valley van de waterbouw. Als er ergens in de wereld een probleem met water is, komen ze hier naar toe. Om onze koppositie te bewaren zullen we moeten blijven innoveren. De waterstraat is daar onderdeel van.''

Volledig scherm
Opening Waterstraat © Nico Schouten

Test

Om ons land voor te bereiden op een warmere en nattere toekomst, zijn ingrepen in de openbare ruimte noodzakelijk. In de Delftse waterstraat zullen alle innovaties worden getest voordat ze worden toegepast in het echte straatbeeld.

De straatstenen die tijdens de openingsceremonie een plensbui te verwerken kregen, hebben gaten. Dat blijkt niet iedere gemeente te willen. ,,Daar blijft vuil en rotzooi in steken en moet keer op keer worden schoongemaakt'', merkt een gemeenteambtenaar op. ,,We hebben ook dichte exemplaren'', zegt de stenenleverancier.

Marjan Kreijns: ,,Gemeenten worden van harte uitgenodigd om te kijken naar deze innovatieve oplossingen. We hopen zo te stimuleren dat deze producten straks ook daadwerkelijk zijn terug te zien in het straatbeeld en daarmee wateroverlast beperken."

Reageren? hc.lezers@ad.nl

In samenwerking met indebuurt Den Haag

Den Haag