Volledig scherm
Wiet. © Shutterstock

Den Haag bedankt voor landelijk experiment met gereguleerde wietteelt

Het stadsbestuur van Den Haag wil niet meedoen met het landelijke experiment met gereguleerde wietteelt. Dat heeft burgemeester Krikke vandaag bekendgemaakt in een brief aan de gemeenteraad.

Hiermee volgt de hofstad de andere drie grote steden, die eerder al lieten weten geen heil te zien in de proef. Die houdt in dat op kleine schaal en onder toezicht van de overheid legaal wiet mag worden gekweekt. Die is dan enkel bestemd voor de consumptie in eigen gemeente.

Den Haag bedankt omdat de coffeeshophouders de proef niet zien zitten. ,,Dit gebrek aan draagkracht is voor ons een helder signaal’’, schrijft de burgemeester aan de gemeenteraad. ,,We hebben grote twijfels over de uitvoerbaarheid van het experiment’’, zegt Krikke. ,,En dit alles weegt niet op tegen de enorme inspanning die we zouden moeten doen.’’ 

Achterdeur

De coffeeshophouders vrezen dat het aanbod van verschillende soorten verschraalt, omdat er nog slechts een select aantal telers zal zijn. Bovendien worden die telers niet gekozen op basis van kwaliteit, maar middels een loting. Zo weten de shops niet of ze goede waar krijgen. Hun vaste leveranciers moeten ze de achterdeur wijzen, omdat zij uitgesloten zijn van deelname. Ook is er het probleem dat deze ondernemers zich na de proef opnieuw aan illegale leveranciers zouden moeten binden, omdat er vooraf geen duidelijkheid is over hoe het na de proefperiode van ongeveer vijf jaar verder moet.

Beheersbaar

Krikke vraagt zich bovendien af of de proef die de ministers Grapperhaus en Dekker (Justitie) voor ogen hebben wel wat oplevert. ,,Bovendien is de urgentie klein, omdat de branche kleinschalig en beheersbaar is.”

GroenLinks, dat eerder met coalitiegenoot D66 het college opriep om mee te doen aan de proef, snapt dat het college terughoudend is. ,, Zoals het nu moet, gaat het niet,’’ denkt fractievoorzitter Arjen Kapteijns. Wel wil hij dat Den Haag gaat meepraten over de voorwaarden van het experiment, zodat er straks wellicht alsnog een werkbare proef uitrolt.

Elke ochtend het nieuws uit Den Haag in je mailbox? Schrijf je in voor de nieuwsbrief!

In samenwerking met indebuurt Den Haag

Den Haag