Volledig scherm
© anp

Den Haag eist subsidies terug vanwege topsalarissen

UpdateDen Haag eist bijna vijf ton terug van 25 organisaties die gemeentelijke subsidie krijgen. Bij deze instellingen verdienen topfunctionarissen meer dan wettelijk is toegestaan. Woningcorporatie Staedion (50.000 euro), Stichting Jeugdformaat (49.000 euro) en Woon- Zorgcentra Haaglanden (42.000 euro) moeten het zwaarst boeten. In totaal kregen bijna 100 managers in 2014 een te hoog salaris.

Quote

Het gaat om belasting­geld dat zo goed mogelijk besteed moet worden

Wethouder Tom de Bruijn

Den Haag pakt sinds 2013 de te hoge topinkomens aan bij organisaties die met overheidsgeld worden gesteund. Een topsalaris mag niet hoger zijn dan een ministerssalaris van 230.000 euro plus 30 procent.

Maar sinds 2014 zijn de loonregels voor zorg- en welzijnsorganisaties en woningbouwcorporaties verscherpt. Vandaar dat de Haagse lijst met overtreders in 2014 veel langer is dan in voorgaande jaren.,,Het is onaanvaardbaar dat deze bestuurders buitensporig veel geld verdienen'', zo stelt wethouder Tom de Bruijn (D66, financiën) uit. ,,Het gaat immers om belastinggeld dat zo goed mogelijk besteed moet worden.''

'Gewone medewerkers'
Deze week maakte minister Plassterk (PvdA, Binnenlandse Zaken) bekend, dat hij niet alleen bestuurders, maar ook  'gewone medewerkers' onder de landelijke norm wil laten vallen. De gemeente Den Haag doet dit al jaren, omdat het stadsbestuur van mening is dat torenhoge salarissen bij instellingen die subsidie ontvangen onverantwoord zijn, ongeacht wie dit salaris ontvangt.

Top 5
De organisatie die het meeste de wettelijke toegestane salaris heeft overschreden, is Medisch Centrum Haaglanden met bijna zes ton. Ook Stichting Woonzorg Nederland en Rijndam Revalidatiecentrum zijn flink over de toegestane topinkomens heen gegaan.

1. Medisch Centrum Haaglanden (597.946 euro)
2. Stichting Woonzorg Nederland (103.842 euro)
3. Rijndam Revalidatiecentrum (62.719 euro)
4. Stichting Cato (54.069 euro)
5. Stichting Staedion (50.172 euro)

In samenwerking met indebuurt Den Haag

Den Haag