Volledig scherm
Staatssecretaris Klaas Dijkhoff meldde maandag dat het bed-bad-broodoverleg mislukt is. © ANP

Den Haag gaat zelf door met bed, bad en brood

De gemeente Den Haag zal vanaf januari de bed-bad-broodvoorziening voor uitgeprocedeerde asielzoekers zelf betalen. Dat meldt wethouder Karsten Klein (CDA) in reactie op het gestrande landelijke overleg over de opvang.

,,We kunnen die mensen toch niet zomaar op straat zetten en zeggen: 'zoek het maar uit tot na de verkiezingen, slaap maar op straat, eet maar uit de vuilnisbakken en was je maar in de hofvijver'', zegt wethouder Klein naar aanleiding van het mislukte overleg. ,,Dat is in strijd met de humanitaire beginselen van een internationale stad van Vrede en Recht."

'Karwei afmaken'
Volgens Klein was er geen goede reden om het overleg te stoppen: ,,De staatssecretaris tilt het nu over de verkiezingen heen, terwijl we dichtbij een akkoord waren. Ik zou hem op willen roepen het karwei netjes samen af te maken.''

Den Haag biedt nu onderdak aan ruim 30 uitgeprocedeerde asielzoekers. Kabinet en gemeenten onderhandelden anderhalf jaar over de beste manier om de opvang te regelen. Die gesprekken strandden maandag.

In samenwerking met indebuurt Den Haag

Den Haag