Het exterieur van een Vodafone-winkel in Den Haag. Gesloten vanwege het coronavirus.
Volledig scherm
Het exterieur van een Vodafone-winkel in Den Haag. Gesloten vanwege het coronavirus. © ANP

Den Haag helpt getroffen ondernemers met heel pakket aan gunstige maatregelen

Haagse ondernemers hoeven voorlopig geen lokale belastingen te betalen. Voor de ozb en de toeristentaks, maar ook voor parkeervergunningen en ondernemersheffingen kunnen ze uitstel  krijgen. 

De maatregelen maken deel uit van een heel steunpakket dat de gemeente Den Haag heeft opgetuigd om de  door de coronacrisis getroffen bedrijven uit de brand te helpen. Zo hoeven ondernemers die in een pand van de gemeente zitten, nu even geen huur te betalen. Eenzelfde aanpak wil het stadsbestuur gaan stimuleren bij  andere verhuurders. 

‘U maakt zich ongetwijfeld zorgen, net als ik’, schrijft economiewethouder Saskia Bruines in een open brief aan de Haagse ondernemers. ‘Ik verzeker u dat wij volop aandacht hebben voor uw zorgen en steevast werken aan acties om u te helpen'.

Quote

Ik zie onderne­mers nieuwe manieren zoeken om te blijven ondernemen. Dat toont hun innovatie­kracht

Saskia Bruines

Kwetsbaar

Zo wil ze ook hulp bieden aan kwetsbare sectoren in de stad om te voorkomen dat ondernemers of personeel terugvallen in de bijstand. Hoe die steun eruit komt te zien, is nog onduidelijk. Verder gaat de Haagse wethouder  investeren in extra marketing om omzetverliezen te beperken. De gemeente zal zelf zoveel mogelijk lokaal gaan inkopen.    

Of het MKB en Koninklijke Horeca Den Haag het pakket aan maatregelen voldoende vinden, moet nog blijken. Deze week waarschuwden ze al dat de Haagse economie dreigt in te storten en vroegen ze het stadsbestuur om forse ingrepen. ‘We moeten de boel straks zo snel mogelijk weer zien aan te slingeren’, zei Koninklijke Horeca Den Haag: ‘Er is geen tijd te verspillen’.  

Tekst gaat verder onder foto

Een leeg terras in het centrum van Den Haag nadat horeca gesloten is vanwege maatregelen tegen het coronavirus.
Volledig scherm
Een leeg terras in het centrum van Den Haag nadat horeca gesloten is vanwege maatregelen tegen het coronavirus. © ANP

Het verzoek om de vier miljoen euro aan jaarlijkse bezuinigingen op toerisme en economie terug te draaien heeft wethouder Bruines naast zich neergelegd. Ook is onduidelijk hoeveel extra miljoenen de gemeente Den Haag bereid is in de lokale economie te steken om zo de schade van de coronacrisis zo veel mogelijk te beperken. 

Hartverwarmend

De Haagse hulp bestaat ook uit uitbreiding van de dienstverlening aan ondernemers, zodat de steun die de rijksoverheid biedt ook terechtkomt bij lokale bedrijven en zelfstandigen. Zo kunnen de laatsten drie maanden  inkomensondersteuning krijgen.En kunnen bedrijven kredieten krijgen waarvoor de rijksoverheid tot negentig procent garant staat.  

Wethouder Saskia Bruines is ook heel trots op het Haagse bedrijfsleven. ‘Ik zie zoveel hartverwarmende  initiatieven waarbij ondernemers elkaar of Hagenaars helpen, ondanks de zorgen over het eigen bedrijf’, schrijft ze. ‘Ook zie ik ondernemers nieuwe manieren zoeken om te blijven ondernemen. Dat toont hun innovatiekracht'. 

Mantelzorgers

Buiten de steun aan lokale bedrijven biedt het stadsbestuur ook een voordeeltje aan Haagse mantelzorgers en medewerkers in de zorg. Omdat van mantelzorgers nu erg veel gevraagd wordt, krijgen zij gratis vijftig uur extra parkeertegoed.   

Haags zorgpersoneel hoeft voorlopig helemaal geen parkeergeld te betalen, hebben de burgemeester en wethouders besloten. ‘Op deze medewerkers ligt momenteel een zware druk’, stellen zij. En het wordt er voor hen ook niet makkelijker op om op het werk te komen, nu de trams en bussen in Den Haag steeds minder vaak rijden, zo legt het stadsbestuur het parkeervoordeeltje uit.  

In samenwerking met indebuurt Den Haag

Den Haag