Volledig scherm
In 2020 is het 75 jaar geleden dat Den Haag bevrijd werd. © Gemeente Den Haag

Den Haag is een paar ambassadeurs rijker

Den Haag heeft er een paar kersverse Vrijheidsambassadeurs bij. In 2020 is het 75 jaar geleden dat de Tweede Wereldoorlog voor de stad ten einde kwam en dat wordt groots gevierd. De gemeente hoopt dat de nieuwe Vrijheidsambassadeurs jongeren bij de festiviteiten kunnen betrekken. 

Radio-dj Justin Verkijk werd in juli in de bibliotheek benoemd tot de eerste Haagse Vrijheidsambassadeur, nu heeft hij zijn team uitgebreid. Onder anderen Hagenaar van het jaar 2017 Leila Prnjavorac, burgemeester van Madurodam Büsra Celik en Omroep West-verslaggever Joop Buyt gaan zich bezighouden met verhalen uit het verleden. 

Quote

Vrijheid is voor mij ook koffie gaan drinken op de Grote Markt of haring happen op het Buitenhof

Joop Buyt, Vrijheidsambassadeur
Volledig scherm
Joop Buyt is één van de Vrijheidsambassadeurs. © Gemeente Den Haag

,,Er zijn steeds minder Hagenaars die de Tweede Wereldoorlog hebben meegemaakt. Het is daarom extra belangrijk dat we, nu ze nog in leven zijn, stilstaan bij onze vrijheid en de inzet die daarvoor is geleverd”, zegt Verkijk. Joop Buyt wil zich de komende periode graag gaan verdiepen in het vergissingsbombardement op het Bezuidenhout. ,,Ik ben daar zelf geboren en getogen. Als Hagenees is vrijheid voor mij ook zonder na te denken lekker koffie gaan drinken op de Grote Markt of haring happen op het Buitenhof.”

De Vrijheidsambassadeurs zijn in het leven geroepen om zoveel mogelijk Hagenaars te verbinden via sociale media. Jongeren moeten op die manier leren van de ervaringen van oudere generaties, vindt de gemeente. De ambassadeurs trekken de stad in om verhalen op te halen en te delen. Jongeren kunnen zich nog tot 24 november aanmelden bij de gemeente om een handje mee te helpen.

In de stad worden komend jaar nog verschillende andere activiteiten georganiseerd om stil te staan bij 75 jaar vrijheid. Zo wordt het startsein van het Bevrijdingsfestival hier gegeven en zijn in mei de Invictus Games, een sportevenement voor invalide geraakte veteranen. 

Volledig scherm
Justin Verkijk was de eerste die tot Vrijheidsambassadeur werd benoemd. © Gemeente Den Haag

Elke ochtend het nieuws uit Den Haag in je mailbox? Schrijf je in voor de nieuwsbrief!

In samenwerking met indebuurt Den Haag

Den Haag