In Den Haag wordt een straat vernoemd naar Pim Fortuyn
Volledig scherm
In Den Haag wordt een straat vernoemd naar Pim Fortuyn © ANP

Den Haag krijgt een Pim Fortuynstraat, broer verheugd: ‘Graag een statige straat bij het Binnenhof’

poll & VideoIn Den Haag wordt een straat vernoemd naar Pim Fortuyn. Het Haagse college geeft zo gehoor aan het verzoek van de lokale partij Groep de Mos. Broer Simon Fortuyn reageert verheugd. ,,Den Haag was zijn ultieme doel.”

Poll

Zou jij in de Pim Fortuynstraat willen wonen?

  • Ja (63%)
  • Nee (26%)
  • Geen mening (11%)
8760 stemmen

Politicus Pim Fortuyn verdient een eerbetoon in de stad, stelde raadslid René Oudshoorn van Groep de Mos op 6 mei van dit jaar. Op de sterfdag van de bekende Nederlandse politicus vroeg Oudshoorn het Haagse college of een straat of andere openbare ruimte in de stad naar Fortuyn vernoemd zou kunnen worden.

Zijn vraag is nu beantwoord. ‘Ja, we zijn bereid een straat naar Pim Fortuyn te vernoemen’, schrijft het Haagse college. In Den Haag wordt Fortuyn op de lijst van te vernoemen personen geplaatst. ‘Wanneer er nieuwe straatnaamgeving benodigd is op een geschikte locatie in de stad me het juiste naamgevingsthema, komt Pim Fortuyn in aanmerking voor een vernoeming’, schrijft het Haagse stadsbestuur.

Top

Pim’s broer Simon Fortuyn reageert vanaf zijn vakantieadres verheugd op het nieuws. ,,Ik vind het top, dit is een bepaalde erkenning voor Pim. Den Haag is een hele mooie plek om aandacht aan hem te besteden”, zegt hij. ,,Vlak voor zijn dood heeft Pim vaak geroepen: ‘let op, ik word premier’. Den Haag was zijn ultieme doel.”

Een straat in de buurt van het Binnenhof lijkt Simon Fortuijn dan ook passend. ,,Een beetje op stand, dat lijkt me wel wat. Maar de Binckhorst of een andere plek waar nieuwe straatnamen zullen worden gebruikt, vind ik ook mooie locaties.”

Markant

Raadslid René Oudshoorn van Groep de Mos zegt dat hij al langer rondliep met de vraag of er een straatnaam in Den Haag naar de bekende politicus vernoemd kon worden. ,,Pim Fortuyn was een zeer markante man die veel teweeg heeft gebracht in Nederland”, stelt hij. ,,Of je nu voor- of tegenstander van hem was, niemand kon om zijn charisma heen. Zo iemand verdient een vernoeming op een bijzondere plek. Nu ik raadslid ben, ben ik in de positie zoiets te opperen. Zijn sterfdag leek mij hét moment om dat te doen.”

Oudshoorn is het met Simon Fortuyn eens dat de Pim Fortuynstraat op een locatie moet komen ‘met enige statuur’. ,,Niet ergens in een achterafstraatje: dat past niet bij zo’n bijzondere man.” Rotterdam heeft sinds 2012 een plein dat naar Pim Fortuyn is vernoemd.

Moord

Op 6 mei 2002, negen dagen voor de Tweede Kamerverkiezingen waar hij met Lijst Pim Fortuyn aan deelnam, werd Pim Fortuyn op een parkeerterrein van het Audiocentrum op het Media Park in Hilversum vermoord door Volkert van der G. De dader werd vrijwel direct na de moord gearresteerd en later veroordeeld tot een gevangenisstraf van 18 jaar. 

De moord veroorzaakte veel ophef in binnen- en buitenland en maakte een discussie los over de vrijheid van meningsuiting. 

Verslaggeefster Maaike Kraaijeveld ging de straat op om te peilen of hagenaars in de ‘Pim Fortuynstraat’ zouden willen wonen.

Elke ochtend het nieuws uit Den Haag in je mailbox? Schrijf je in voor de nieuwsbrief!

In samenwerking met indebuurt Den Haag

Den Haag