Volledig scherm
Duncan Laurence ziet zichzelf wel op het podium van het Eurovisiesongfestival 2020. © ANP Kippa

Den Haag meldt zich aan voor organisatie Eurovisie Songfestival, maar zet wellicht niet door

Den Haag meldt zich vandaag officieel aan bij omroeporganisatie NPO als locatie voor het Eurovisie Songfestival 2020. Toch twijfelt de stad of zij daarna ook een uitgebreider voorstel, een zogeheten bidbook, gaat maken of zich terugtrekt.  

,,We gaan ons nu aanmelden, maar de organisatie heeft ook een eisenpakket. Dat pakket komt na aanmelding beschikbaar. Dat gaan we bekijken en daarna gaan we afwegingen maken”, legt een woordvoerder van de gemeente uit. 

NPO wil dat steden in de race voor het Eurovisie Songfestival een zogeheten bidbook maken, waarin de uitgebreide plannen voor onder meer de locatie, logistiek en veiligheid aan bod komen. ,,De conclusie kan zijn dat we niet aan de eisen kunnen voldoen. Dan gaan we ook geen bidbook inleveren.’’

De hofstad staat er volgens de gemeente Den Haag op dit moment anders in dan Rotterdam, dat zich ook officieel aanmeldt. ,,Rotterdam stelt dat zij al voor tachtig procent klaar is met het bidbook. Wij zijn zover nog niet.”

Overwinning

Wethouder Richard de Mos wil het Eurovisie Songfestival dolgraag naar Den Haag halen. Na de overwinning van de Nederlandse inzending Duncan Laurence in Tel Aviv, tweette hij enthousiast dat heel Nederland meeleeft, zo ook Den Haag. 

Raadslid Ralf Sluijs van Groep de Mos opperde kort erna dat het festival wellicht kon plaatsvinden in het ADO-stadion. Minder enthousiast was de Haagse Stadspartij (HSP), die de organisatie onzin, onrealistisch en geldverkwisting vindt.

Quote

We moeten in Den Haag weer durven dromen, weer ambities hebben

Richard de Mos

Ook werd direct duidelijk dat Den Haag een zaalprobleem heeft voor écht grote evenementen. Er is eenvoudigweg geen hal in de stad die tienduizenden toeschouwers kan herbergen. Het World Forum is voor een evenement zoals het internationale zangfestival, waarschijnlijk te klein.

De Mos heeft nog steeds goede hoop dat de hofstad in de race kan blijven voor het Eurovisie Songfestival 2020, maar hij houdt ook een slag om de arm. ,,Wij onderzoeken de mogelijkheden. Het songfestival zou fantastisch zijn hier. We moeten in Den Haag weer durven dromen, weer ambities hebben”, zegt hij.

Elke ochtend het nieuws uit Den Haag in je mailbox? Schrijf je in voor de nieuwsbrief!

  1. Celstraf geëist tegen man die gemeentemedewerkster tot bloedens toe sloeg met paraplu

    Celstraf geëist tegen man die gemeenteme­de­werk­ster tot bloedens toe sloeg met paraplu

    Justitie eist 4 maanden cel en 160 uur taakstraf tegen de 26-jarige Clarence W. uit Voorburg. Hij zou op 14 december 2017 met een mes een motoragent hebben bedreigd. Anderhalve maand later mishandelde de verdachte een medewerkster van de gemeente Leidschendam door haar met een paraplu in het gemeentehuis tot bloedens toe te slaan. ,,Verdachte heeft een veel te kort lontje”, sprak de aanklager.
  2. Geen cel maar tbs voor ontoerekeningsvatbare Haagse steker Malek F.

    Geen cel maar tbs voor ontoereke­nings­vat­ba­re Haagse steker Malek F.

    Malek F. (33) is vanmiddag in de rechtbank Schiphol volledig ontoerekeningsvatbaar verklaard en veroordeeld tot tbs met dwangverpleging voor het neersteken van drie mensen op 5 mei 2018 in Den Haag. Volgens de rechter heeft F. volledig onder invloed van psychose gehandeld. Er was geen sprake van een terroristisch motief, wel handelde F. met voorbedachte rade: hij kocht een mes om ‘zijn duivelsaanbidders’ aan te vallen.

In samenwerking met indebuurt Den Haag

Den Haag