Volledig scherm
De skyline van Den Haag © AD/Christy Dollen

Den Haag moet op zoek naar extra geld voor jeugdzorg

Den Haag moet op zoek naar geld. Volgens toezichthouder Zuid-Holland heeft de gemeente een groter structureel tekort dan gedacht: 14,5 miljoen euro. 

Het stadsbestuur is vooral de klos door de toenemende financiële tegenvallers in de Haagse jeugdzorg. Zoals in zoveel gemeenten in Nederland rijzen de kosten de pan uit door onder meer een toegenomen vraag naar hulp aan kwetsbare jongeren.

In 2017 was het tekort al 14 miljoen euro, maar de gemeente Den Haag ging er - tot ergernis van criticasters -  van uit dat deze tegenvaller in de jeugdhulp eenmalig zou zijn. De provincie Zuid-Holland oordeelt nu dat het nieuwe stadsbestuur in de begroting van 2019 tot en met 2022 rekening moet houden met een jaarlijkse flop van 14,5 miljoen euro.   

En misschien is dat bedrag nog te laag. Drie weken geleden werd bekend dat de jeugdhulptekorten dit jaar,  zonder ingrijpen, naar 18 tot 21 miljoen euro groeien. Wethouder Kavita Parbhudayal gaat het probleem met straffe kostenbeheersing te lijf gaan.

,,Het is wel duidelijk dat de vette jaren achter ons liggen‘’, zegt raadslid Pieter Grinwis van de ChristenUnie/SGP. ,,En dat is best zorgwekkend als je beseft dat de tekorten in de Haagse zorg,  en dan met name de jeugdhulp,  eerder groter dan kleiner worden. De harde werkelijkheid is dat dit college er niet aan ontkomt de lasten te verhogen wil ze haar ambities waarmaken met een gezonde structurele begroting.‘’ 

Vier jaar

Gevraagd naar de structurele tegenvaller die de provincie Zuid-Holland opgelost wil zien, stelde de gemeente gisteren dat het structurele tekort van 14,5 miljoen voor de komende jaren al gedekt is in de begroting. Maar dat blijkt niet te kloppen, zo erkent een woordvoerder.  

Wel kan de nieuwe wethouder, Kavita  Parbhudayal (VVD, zorg), putten uit een alternatief potje van 16 miljoen voor drie jaar. Maar dat budget is hooguit genoeg om ruim een jaar aan stijgende jeugdhulpuitgaven in Den Haag te dekken.  

Het risico van de jaarlijkse tegenvaller wordt in financiële stukken benoemd. Zoals ook  andere potentiële  financiële flops in kaart zijn gebracht. Om ze op te lossen zou de  gemeente een beroep kunnen  op de reserves. Maar of de politiek daarmee akkoor zou gaan is zeer de vraag. 

Elke ochtend het nieuws uit Den Haag in je mailbox? Schrijf je in voor de nieuwsbrief!

In samenwerking met indebuurt Den Haag

Den Haag