Volledig scherm
Op de Binckhorst wonen sinds vorig jaar ruim honderd statushouders. © Jacques Zorgman

Den Haag neemt vijftig vluchtelingen in dienst

Den Haag biedt vijftig statushouders een baan aan. De gemeente hoopt dat bedrijven in de stad dit voorbeeld gaan volgen. De eerste vluchtelingen gaan nog deze zomer aan de slag via een werkervaringsplek op het stadhuis of in de buitendienst.

,, Zo geven we statushouders de kans om werkervaring op te doen die aansluit bij hun opleidingsniveau'', zegt verantwoordelijk wethouder Rabin Baldewsingh (PvdA, integratie). ,,Het hebben van werk en collega’s levert een grote bijdrage aan het netwerk dat nodig is voor integratie.'' Den Haag trekt hier vijf ton voor uit. 

Ervaring
De vijftig werkervaringsplekken moeten een opstap vormen naar een echte baan. Volgens Baldewsingh lukt dat voor zeventig procent van de Hagenaars die nu zo'n plek hebben: ,,Dus het heeft zich bewezen als zeer succesvol arbeidsmarktinstrument.'' De vluchtelingen kunnen allerlei functies gaan vervullen, van cateringmedewerker tot beleidsadviseur: ,,Zolang het bestaand werk niet verdringt en zolang het aansluit bij hun ervaring en interesses'', zegt een woordvoerder. Het salaris ligt op 900 euro bruto per maand. 

De PVV-fractie in de Haagse gemeenteraad noemt het een 'knettergek' plan: ,,Eerst geven we huizen weg, nu ook baantjes. What's next?!'' zegt fractieleider Karen Gerbrands. De partij wil in een debat opheldering van Baldewsingh. 

Bijstand
Veel vluchtelingen met verblijfspapiertje belanden in de bijstand. Volgens de laatste cijfers van de Wetenschappelijk Raad voor het Regeringsbeleid (WRR) is zelfs zestig procent van de statushouders afhankelijk van een uitkering. Den Haag probeert nieuwkomers zo snel mogelijk te laten integreren met een eigen 'Haagse aanpak' waarbij statushouders meteen een taalmaatje en andere begeleiding krijgen. Het meubilair voor de woningen wordt door de gemeente geregeld, zodat vluchtelingen niet direct een lening hoeven af te sluiten. 

Volledig scherm
Het voormalige ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid in Bezuidenhout staat leeg en moet straks plek bieden aan 350 statushouders. © Archieffoto

Stroef
Den Haag worstelt wel met de huisvesting. Zo komt de opvang van 350 vluchtelingen in het voormalige ministerie van Sociale Zaken maar niet van de grond. Ook zijn er problemen met de isolatie in de woonunits op de Jupiterkade (Binckhorst). Wethouder Joris Wijsmuller (HSP) studeert al weken op een oplossing voor die tegenslagen. 

In samenwerking met indebuurt Den Haag

Den Haag

Poll

Een Burger King op de Grote Markt is...

Een Burger King op de Grote Markt is...

  • een goed idee (30%)
  • een slecht idee (70%)
908 stemmen