Johan Remkes.
Volledig scherm
Johan Remkes. © ANP

Den Haag pakt corona-overtreders hard aan

Hagenaars die onnodig in te grote groepen naar buiten gaan en onderling te weinig afstand houden worden de komende dagen hierop aangesproken en zo nodig strafrechtelijk vervolgd. Dat heeft  burgemeester Johan Remkes zojuist bekendgemaakt.   

Boven de twaalf jaar moeten inwoners zich houden aan de verplichting om buiten met niet meer dan drie personen bij elkaar te staan met een tussenruimte van minimaal anderhalve meter, benadrukt de Haagse burgemeester. 

Momenteel handhaaft Den Haag de nieuwe landelijke maatregelen met bestaande regels. Dat betekent ook dat Hagenaars die niet luisteren naar de handhavers, een noodbevel negeren en op op grond daarvan vervolgd zullen worden. 

Excessen

Ondertussen werkt Johan Remkes aan een noodverordening die de gemeente de mogelijkheid geeft om de groepen die zich niet aan de regels houden te beboeten. Ook kan Den Haag dan specifieke gebieden als parken en stranden sluiten als daar hardnekkige overtredingen van de landelijke maatregelen plaatsvinden. Excessen zullen het eerst worden aangepakt. De burgemeester is momenteel bezig met een inventarisatie van deze plekken.

Eigenaren van winkels dienen er zelf op toe te zien dat ook binnen hun onderneming de onderliggende ruimte tussen mensen minimaal 1,5 meter is en moeten dus gelimiteerde toegang organiseren, stelt de burgemeester van Den Haag ook. Tegen het niet voldoen aan deze regels wordt opgetreden. Haagse ondernemingen die ongeoorloofd  open zijn, krijgen nu al dwangsommen opgelegd. 

Ouders

De gemeente Den Haag doet ook nadrukkelijk een beroep op ouders en maatschappelijk werk om de Haagse jeugd tijdens deze coronacrisis aan te spreken op hun gedrag en indien nodig te corrigeren.

  1. Den Haag, laat je zien aan onze AD-drone!
    #nlblijftthuis

    Den Haag, laat je zien aan onze AD-drone!

    Welke boodschap wil jij laten zien aan iedereen die nu thuis moet blijven of juist extra hard moet werken? Zaterdag vliegt de AD-drone van onze actie #NLBlijftThuis over Den Haag om de mooiste stad achter de duinen van bovenaf te filmen. We zijn op zoek naar vlaggetjes, stoepkrijttekeningen, lieve teksten en dikke duimen omhoog, om mensen een hart onder de riem te steken. Daar worden we blij van en dat willen we als AD graag delen. Opgeven voor #NLBlijftThuis kan door te mailen naar info@nlblijftthuis.nl.

In samenwerking met indebuurt Den Haag

Den Haag