Volledig scherm
Den Haag scoort slecht op onder meer armoede en werkloosheid. © anp

Den Haag scoort zwaar onder de maat

Den Haag doet het beroerd als het gaat om luchtkwaliteit, afvalscheiding, armoede en gezondheid. Op de ranglijst van de Gemeentelijke Duurzaamheidsindex (GDI) scoort de gemeente gemiddeld een 3,3. Van de 389 Nederlandse gemeenten doet alleen Heerlen het net iets slechter dan Den Haag.

Quote

Den Haag is een vrij arme stad, maar heeft wel een rijke gemeente

Arjen Kapteijns

,,Ik schrik hiervan. Dit is niet uit te leggen'', zegt Arjen Kapteijns van GroenLinks. ,,Den Haag is een vrij arme stad, maar heeft wel een rijke gemeente. Hoe kan het dan dat we het als stad zelfs nog minder doen dan andere grote steden als Amsterdam (3,9), Rotterdam (3,5), Utrecht (4,0) en Eindhoven (4,0)?''

De index onderzoekt de duurzaamheidsprestaties van alle Nederlandse gemeenten, in de breedste zin van het woord. Zo houdt de lijst de resultaten bij op 24 gebieden: van lucht- en waterkwaliteit, vervoer met fiets en ov en energiezuinigheid van huizen, tot sportdeelname, armoede, ernstig overgewicht en veiligheid.

Werkloosheid
Den Haag scoort slecht op sociale thema's als sportdeelname, werkloosheid en armoede. Maar ook op mileuthema's als hernieuwbare energie, afvalscheiding en de CO2-uitstoot van woningen, zo blijkt uit de monitor. Pijnlijk ook: de luchtkwaliteit en de afvalscheiding namen ten opzichte van vorig jaar af.

Tijdens de Haagse begrotingsbehandeling van vrijdag kwamen veel van die thema's ook nadrukkelijk naar voren. Groep de Mos vroeg om een onafhankelijk onderzoek naar armoedebestrijding. Het stadsbestuur steekt daar vele tientallen miljoenen euro's in, maar resultaten blijven volgens de partij uit.

Ondanks de 50 miljoen aan extra investeringen is er maar weinig geld vrijgemaakt voor de aanpak van de luchtvervuiling en andere milieudoelen, vindt GroenLinks. ,,Met geld schuiven lukt niet. Dat houden de coalitiepartijen tegen.'' Wel beloofde het college vrijdagavond voortaan per post in de begroting aan te geven wat de impact ervan is op klimaat, duurzaamheid en biodiversiteit.

Niet best
Al met al niet gaat het niet best, concludeert Kapteijns. ,,Nederland bungelt onderaan als het gaat om landen die hun best doen voor luchtkwaliteit, duurzaamheid en de aanpak van klimaatverandering, bleek deze week uit onderzoek. En dan doet Den Haag het ook nog het slechtst van bijna alle gemeenten.''

In de index staan ook een paar positieve ontwikkelingen. Zo scoort Den Haag een dikke 8 qua energiezuinigheid van woningen. En een kleine 9 op het gebied van vervoer met fiets en ov. Maar écht top is de gemeente als het gaat om lage woonlasten: bijna een perfecte tien.

Algemeen Dagblad gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement

In samenwerking met indebuurt Den Haag

Den Haag