Den Haag sleept Pokémonmaker voor de rechter om overlast Kijkduin

VideoDe Pokémonhype bereikt de rechtbank. De gemeente Den Haag gaat via een kort geding proberen om de overlast van Pokémonjagers in Kijkduin aan te pakken. Brieven en belletjes naar de spelmaker leverden tot dusver niks op. 'Het is nu aan de rechter'.

Quote

Zo blijft Kijkduin aantrekke­lijk voor Pokémon Go-spe­lers, maar wordt overlast voor omwonenden en schade aan natuur voorkomen

Woordvoerder gemeente Den Haag

De gemeente heeft het Amerikaanse bedrijf Niantic gisteren gedagvaard. Het kort geding dient 11 oktober bij de rechtbank in Den Haag, meldt een woordvoerder van wethouder Boudewijn Revis (VVD).

Nachtrust
De eis: 's avonds en 's nachts (tussen 23.00 en 07.00 uur) geen Pokémonfiguren meer op en rond het Deltaplein in Kijkduin. En in het Natura 2000-gebied in de duinen mogen helemaal geen virtuele figuren meer opduiken: ,,Zo blijft Kijkduin aantrekkelijk voor Pokémon Go-spelers, maar wordt overlast voor omwonenden en schade aan het natuurgebied voorkomen.''

Advocaat
De gemeente probeert al ruim een maand in contact te komen met spelmaker Niantic over minder Pokémon. Den Haag schakelde daarvoor zelfs een advocaat in. Maar op geen van de verzoeken kwam respons. Daarom heeft de gemeente 'geen andere keuze' dan naar de rechter te stappen.

Overlast
In Kijkduin wordt geklaagd over overlast. Op zoek naar zeldzame virtuele figuurtjes rond het Deltaplein en in de duinen trekken honderden, soms zelfs duizenden Pokémonjagers zich weinig aan van nachtrust of het beschermde natuurgebied.

Kosten
Al snel nadat de gemeente Kijkduin begin augustus tot 'Pokémonhoofdstad van Nederland' had gedoopt moest ze meer handhavers inzetten en extra hekwerk en toiletten plaatsen om de massale toestroom in goede banen te leiden. De maatregelen kosten bijna 1500 euro per week.

Volledig scherm
© anp

In samenwerking met indebuurt Den Haag

Den Haag