Stadsecoloog van de gemeente Den Haag Martin van den Hoorn bij de Hofvijver waar iedere nacht veel halsbandparkieten in de kastanjebomen overnachten.
Volledig scherm
PREMIUM
Stadsecoloog van de gemeente Den Haag Martin van den Hoorn bij de Hofvijver waar iedere nacht veel halsbandparkieten in de kastanjebomen overnachten. © Henriette Guest

Den Haag telt meer halsbandparkieten dan huismussen: ‘Stad is te schoon’

Komend weekend pakken vogelliefhebbers hun pen, papier en verrekijker weer uit de kast. Om vervolgens een half uur lang naar buiten te kijken, de vogelsoorten in hun tuin of op hun balkon tellend. Allemaal voor de Nationale Tuinvogeltelling. De uitkomst van vorig jaar was duidelijk: de huismus gedijt niet goed in Den Haag. Maar de tropische halsbandparkiet daarentegen wél.

  1. Vind je dode merel of ekster op straat? Niet oppakken! ‘Snelle aanpak dreigende ramp vogelgriep nú nodig’
    PREMIUM

    Vind je dode merel of ekster op straat? Niet oppakken! ‘Snelle aanpak dreigende ramp vogelgriep nú nodig’

    Wie een dode ekster of merel vindt moet hem niet oppakken. Daarvoor waarschuwen experts. Met vogelgriep besmette vogellijkjes zijn de motor van een stille pandemie die al duizenden dieren het leven heeft gekost. Maar wie ruimt de geïnfecteerde kadavers dan wel op? D66 wil duidelijkheid van demissionair minister Carola Schouten (Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit. ,,Provincies en gemeenten moeten weten hoe ze dit moeten aanvliegen. Anders dreigt er een ramp.”

In samenwerking met indebuurt Den Haag

Den Haag