Volledig scherm
Foto ter illustratie.

Den Haag vanaf 2019 volledig over op duurzame energie

De gemeente Den Haag gaat als eerste grote gemeente in Nederland haar kantoren, zwembaden, sporthallen, gemalen, verkeersregelinstallaties en openbare verlichting van duurzaam opgewekte stroom voorzien. Dit gebeurt vanaf 2019, zo blijkt uit de twee elektriciteitscontracten die de gemeente gisteren tekende met Eneco en energiecorporatie OM. 

De gemeente meldt dat de totale energiebehoefte, 57 GWh, de komende jaren duurzaam opgewekt gaat worden uit verschillende initiatieven die nog gerealiseerd moeten worden. Voorbeelden hiervan zijn zonneweides en zonnepanelen. De verwachting is dat eind 2023 tien procent van de benodigde duurzame stroom opgewekt wordt binnen de Haagse gemeente, de overige negentig procent komt vanuit de regio. 

,,Het vreselijke bericht over de aardbeving in Groningen gisteren hield ons weer een spiegel voor: we moeten van het gas af'', aldus wethouder Joris Wijsmuller. ,,Den Haag wil haar eigen stroom zoveel mogelijk zelf en in de buurt opwekken. Dat gaan we doen met aardwarmte, en dus ook met de duurzame energie van Eneco en OM.' 

OM is het grootste energiecollectief van Nederland en telt 35 lokale energie coöperaties door het hele land. Het OM gaat Haagse bewonersinitiatieven bundelen om duurzame energieprojecten, zoals collectieve zonnedaken, te realiseren. 

In samenwerking met indebuurt Den Haag

Den Haag