Volledig scherm
PREMIUM
Sjaak Bral. © Joost Hoving

Den Haag verandert in een No Blow-zone

ColumnAfgelopen vrijdag bracht de gemeente een dienstbericht naar buiten waarin werd aangekondigd dat mensen die blowen beter binnen kunnen blijven. Maar liefst dertien wijken en honderden straten worden afgesloten voor het rookverkeer. Den Haag verandert in een No Blow-zone.

Quote

Ik word knetter van de wietlucht in de Paleistuin of soms gewoon in een winkel­straat

Sjaak Bral

De politiek reageerde meteen getergd. Alsof er geen belangrijkere zaken zijn. Alleen ChristenUnie/SGP is enthousiast, maar die is altijd enthousiast als een genotsmiddel wordt bestreden. Het leven is immers geen feest, maar een voorbereiding op het eeuwige leven, met al die andere zure smoeltjes. Lijkt me ook geen pretje. Het idee voor een blowverbod komt overigens van de VVD, dit is een paradepaardje dat ze al jaren berijden. Vraag me niet waarom; blowen in het openbaar is allang verboden via de Opiumwet. En terecht. Ik word knetter van de wietlucht in de Paleistuin of soms gewoon in een winkelstraat. Het zou niet moeten mogen en ik zeg er ook altijd iets van. Zonder gevaar voor eigen leven: de dader reageert altijd een stuk trager dus je hebt een voorsprong. Eigenlijk geven ze mij altijd stotterend gelijk. 

GroenLinks heeft gelijk, zoiets los je op in het ‘normaal menselijk verkeer’. Het gebied waar het nieuwe verbod geldt, is enorm. Het aantal straten waar je nog wél mag blowen is dusdanig groot dat het ondoenlijk is om je weg boetevrij te banen. Zeker als je zo stoned als een garnaal bent. Ter illustratie noem ik slechts één van de gebieden bij de wijk Escamp. Puzzel gerust even mee. Het is verboden te blowen in het woon- en winkelgebied rondom het Zuiderpark, omsloten door én inclusief Escamp­laan, Dedemsvaartweg, Guntersteinweg, Middachtenweg, Assumburgweg, Troelstrakade, de la Reyweg, Loosduinsekade, Soestdijksekade, Veenendaalkade, Leyweg, inclusief speelterrein Zuiderpret, maar exclusief het park Zuiderpark dat is omsloten door de Melis Stokelaan, Loevesteinlaan, Vreeswijkstraat, Troelstrakade en Moerweg.  

Ik zou de rest van deze hele krantenpagina kunnen vullen met alle andere straten. U begrijpt, niet gepakt worden wordt nog een hele onderneming. Zeg maar gerust een joint-venture. Wellicht een leuk idee voor een nieuw lokaal tv-programma: Wie is de Garnaal?

In samenwerking met indebuurt Den Haag

Den Haag