Volledig scherm
Afgelopen week demonstreerden nog duizenden werknemers op het Lange Voorhout. © anp

Den Haag verwerkt jaarlijks 1500 demonstraties

Den Haag wordt overspoeld met demonstraties. Tegenwoordig krijgt de stad 1.500 betogingen per jaar te verwerken. Dat zijn er liefst vijf keer zoveel als vijftien jaar geleden. 'Met dank aan de polarisatie'.

Quote

De laatste vier tot vijf jaar verbieden burgemees­ters veel vaker dan vroeger protesten of demonstra­ties.

Jon Schiller

Ook minister Ronald Plasterk (PvdA) van Binnenlandse Zaken is het opgevallen. In een brief aan de Tweede Kamer memoreert hij 'de hoge vlucht' die het aantal manifestaties in 'demonstratiehoofdstad Den Haag' heeft genomen.

De bewindsman citeert cijfers uit een evaluatierapport van de Wet openbare manifestaties, geschreven  door  drie hoogleraren.  In 2002 werden er in Den Haag nog 305 demonstraties gehouden, tegenwoordig zijn dat er 1.500 per jaar.

Spanningen
Die toename heeft veel te maken met de groeiende tegenstellingen in ons land, meent hoogleraar staats- en bestuursrecht Jon Schiller van de Vrije Universiteit. Hij is een van de drie  professoren die de wet evalueerden.

,,Zóveel  demonstraties, dat is echt iets van de laatste paar jaar'', zegt Schiller. ,,Het maatschappelijk debat verscherpt, de polarisatie neemt toe. Dan gaan mensen sneller demonstreren. En dan lokken demonstraties vaker dan vroeger tegendemonstraties uit.''

Volledig scherm
Pegida-demonstranten bij het stadhuis. © AD

IS
Dat geeft ook spanningen, zoals Den Haag bijvoorbeeld in de zomer van 2014 ondervond. Een pro IS-demonstratie  door moslim-extremisten en een tegendemonstratie van radicaal rechts veroorzaakten grote onrust in de Schilderswijk en ver daarbuiten.
Voor burgemeester Jozias van Aartsen was dat zelfs  aanleiding om 'met pijn in het hart' een hele trits van nieuwe demonstraties in de Haagse Schilderswijk te verbieden.  

Hoogleraar Schiller wil 'over deze individuele kwestie' geen oordeel vellen, maar benadrukt wel dat de verhoogde spanning vaker gevolgen heeft, ook in Den Haag. ,,De laatste vier tot vijf jaar verbieden burgemeesters veel vaker  dan vroeger protesten of  demonstraties. Het aantal incidenten neemt toe.''

Verontrustend
Schiller  spreekt van een 'geweldige toename' en hij noemt dat  'zeer verontrustend'. Ook al omdat burgemeesters zich zich volgens de wet helemaal niet mogen bemoeien met de inhoud van een demonstratie. ,,Maar dat doen ze geregeld wel.''

In samenwerking met indebuurt Den Haag

Den Haag