Volledig scherm
Beeld ter illustratie: Het atrium van het stadhuis in Den Haag © ANP

Den Haag wacht financiële ellende, tekorten kunnen oplopen tot meer dan 18 miljoen

Den Haag dreigt financieel in zwaar weer te komen. Het stadsbestuur houdt rekening met tekorten die oplopen van ruim 6 miljoen euro in 2019  tot meer dan 18 miljoen euro in 2021, zo staat in de Voorjaarsnota.

De structurele ellende wordt deels veroorzaakt door de almaar oplopende kosten van de Haagse jeugdhulp en de Wmo-zorg aan volwassenen. Bij ongewijzigd beleid dreigt op dit terrein een tegenvaller van meer dan veertig miljoen euro per jaar.

,,We staan voor een aanzienlijke financiële opgave’’, schrijft Groep de Mos-wethouder Rachid Guernaoui van financiën in de voorjaarsnota. ,,We moeten ruimte zien te vinden om de tekorten weg te werken én te blijven investeren in de stad.’’ 

Droevig

PvdA-fractieleider Martijn Balster is geschrokken van de ‘donkere wolken’ boven Den Haag. Ook noemt hij het ‘droevig nieuws’ dat de gemeente gaat bezuinigen op zorg, jeugd en welzijn als de rijksoverheid het gat van 40 miljoen niet dicht.  

De komende periode bereidt het Haagse stadsbestuur de nieuwe begroting  voor. ,,Dan zullen er lastige keuzes moeten worden gemaakt”, voorspelt wethouder Guernaoui. 

Elke ochtend het nieuws uit Den Haag in je mailbox? Schrijf je in voor de nieuwsbrief!

In samenwerking met indebuurt Den Haag

Den Haag