Ter illustratie.
Volledig scherm
Ter illustratie. © ANP

Den Haag wil drie nieuwe grote aardwarmtecentrales

Den Haag zet vol in op aardwarmte. De komende vijf jaar wijst de gemeente nog eens drie nieuwe plekken voor aardwarmtecentrales aan, vergelijkbaar met de locatie aan de Leyweg. De omslag naar grootschalige geothermie is nodig om aardgas vanaf 2040 volledig te vervangen. 

De warmtecentrales hebben de grootte van een voetbalveld.  De komende maanden worden potentiële locaties in kaart gebracht. Volgens wethouder Joris Wijsmuller (HSP, duurzaamheid) biedt de Haagse bodem 'unieke kansen': ,,Aardwarmte ligt bij ons nou eenmaal dichter aan het oppervlakte dan elders. Dat moeten we benutten.” De stad wil vanaf 2040 CO2-neutraal zijn. De wethouder heeft vanmiddag zijn warmtestrategie naar de gemeenteraad gestuurd. 

Om alle Haagse huizen gasloos en duurzaam te maken, moeten er maar liefst tienduizend woningen per jaar worden aangepakt. Die ambities nopen Wijsmuller tot snelle actie. Nu wordt nog meer dan de helft van de energie opgewekt door het verbranden van aardgas. ,,We moeten gas dus echt vaarwel gaan zeggen.''  

Warmtenet
De aardwarmte moet geleverd worden via netwerken van ondergrondse leidingen. Op dit moment hebben warmtenetten in het Centrum, Ypenburg en Wateringse Veld zo’n 17.000 aansluitingen, maar die warmte is nog gasgestookt. ,,Naast grootschalige oplossingen moet er ook ruimte zijn voor de eigen, kleinschalige initiatieven”, aldus Wijsmuller.

Den Haag verwacht uiteindelijk 100.000 woningen aan te sluiten op warmtenetten. De rest van de huishoudens moet dan energie krijgen via andere bronnen, zoals zonne- en windenergie. 

Fiasco Leyweg
De bestaande centrale aan de Leyweg gaat na fikse tegenslagen in de zomer van 2018 draaien. De centrale zou 4.000 woningen gaan verwarmen, maar het project mislukte volledig. In 2013 ging ‘Aardwarmte Den Haag’ failliet. De gemeente Den Haag en de drie woningcorporaties verloren destijds in totaal meer dan tien miljoen euro op het project. De centrale staat sindsdien stil.    

Joris Wijsmuller wil aardgas vanaf 2040 compleet vervangen.
Volledig scherm
Joris Wijsmuller wil aardgas vanaf 2040 compleet vervangen. © Frank Jansen

In samenwerking met indebuurt Den Haag

Den Haag