Volledig scherm
Plezier met herfstbladeren op het Lange Voorhout in Den Haag. © Daniella van Bergen

'Den Haag wint terecht prijs voor groenste stad'

OpinieDat Den Haag onlangs werd uitgeroepen tot de groenste stad van het land vinden veel groenliefhebbers belachelijk. Maar directeur Maarten Loeffen van de Vereniging Stadswerk Nederland vindt de titel wél terecht.

Volledig scherm
Maarten Loeffen.

Toi van Gelder van 'Behoud de Scheveningse bosjes' en Rob van Eerden van de website hitte-eilanden.nl hebben een warm kloppend hart voor groen. Niet gek, want over het belang van groen bestaat inmiddels brede consensus. Groen draagt bij aan gezonde en leefbare steden en dorpen, het realiseren van klimaatambities, de reductie van fijnstof en gaat hittestress tegen.

Beide betrokken burgers wonen sinds deze week in de groenste stad van Nederland 2017. In een artikel in AD Haagsche Courant van Lex de Jonge (23-9) is verantwoordelijk wethouder Boudewijn Revis niettemin onderwerp van gezamenlijke toorn.

Van Gelder en Van Eerden hebben de bomen in de stad geteld, gezien dat er ook nog eens bomen zijn gekapt ten faveure van toerisme en geconcludeerd dat 'de titel echt belachelijk is'. Het kan niet waar zijn.

Succes

Als directeur van Vereniging Stadswerk Nederland, en daarmee verantwoordelijk voor de samenstelling van de onafhankelijke jury van Entente Florale (de stichting die de prijs toekende), kan ik alle hofstedelingen geruststellen: het is echt waar! Vier dit succes samen en bouw erop door.

Samen met Entente Florale neemt Stadswerk elk jaar de jurering van de genomineerde steden en dorpen uiterst serieus. Daarom kunnen er jaarlijks maar maximaal vijf steden en vijf dorpen deelnemen. We zorgen voor een vakbekwame, onafhankelijke jury, stellen voorafgaand aan de beoordeling criteria op en voeren vervolgens de beoordeling uit. De ervaring leert dat het beoordelingsproces alleen al veel enthousiasme genereert in de gemeentelijke organisatie en bij betrokken bewoners. Dat is de eerste winst. Na de beoordeling geeft het juryrapport vervolgens de sterke én zwakke punten weer. Daar kunnen de deelnemende gemeenten verder op bouwen. Zo ook Den Haag.

Bomen

De jury doet meer dan bomen tellen. Kwalitatief hoogwaardig groen is essentieel voor een moderne groene stad. Ontwikkelt de stad groen dat echt ecosystemen diensten levert? Groen dat bijdraagt aan klimaatopgaven, fijnstofreductie en de ontwikkeling van een sociaal-duurzame samenleving? Kiest het de juiste boomsoorten en creëert het optimale omstandigheden voor bomen om tot wasdom te komen? Heeft groen een plek in nieuwe projecten? En worden bewoners erbij betrokken?

Dat zijn allemaal zaken waarin de gemeente Den Haag een voortrekkersrol speelt. Kosten noch moeite worden gespaard om waardevolle bomen te behouden en de groeiplaats te verbeteren. Het leidde de laatste drie jaar onder andere tot 1.000 extra straatbomen en 10.000 vierkante meter extra groen in stadsdeel Centrum.

En in 2017 dus tot de verkiezing groenste stad van Nederland, een titel die als vliegwiel voor nog meer groene ontwikkeling gaat zijn. Een titel waar de wethouder, de raad en de stad trots op mogen zijn!

Quote

Het is echt waar! Vier dit succes samen en bouw erop door.

In samenwerking met indebuurt Den Haag

Den Haag