Volledig scherm
Ron Verhulst uit den Haag kent alle 18 holes in Rijswijk op zijn duimpje. Hij is al 21 jaar lid van de golfclub. © Frans De Best Fotografie

Dertig jaar Rijswijkse Golfclub

Zomer 1987 zag de Rijswijkse Golfclub het levenslicht. Zomer 2017 gaan ze dat vieren met een heuse golfweek. Te beginnen morgen, met onder andere de Veteranen Cup.

Op een golfbaan kom je nog eens iemand tegen. Zo blijkt ook het geval op de baan aan de langs de Vliet gelegen Delftweg. Aangenaam, Dick Treffers is de naam. De 70-jarige gepensioneerde directeur van een luchtbehandelingsbedrijf (airconditioning) komt uit Brabant, maar woont nu in Naaldwijk. Nadat hij zojuist met een ferme tik (kaarsrecht, fraaie boog; van de plek waar zijn bal op de fairway landde, was de green al bijna te ruiken) heeft afgeslagen, wil hij ons uit de doeken doen waarom hij hier al vijf jaar lid is.

,,Het is een baan met veel pluspunten, hè. Dat we hier in de randstad, vlakbij de A4 en A13 zijn, valt zo goed als weg. Eenmaal bezig, ga je helemaal op in het groen. Ik speelde eerst op Efteling Golfpark. Die staat hoog aangeschreven, maar de Rijswijkse Golfclub mag er meer dan zijn. Moet je eens kijken hoe de greens er bij liggen - die zijn echt supersnel." Hij speelt doorgaans meerdere malen in de week: ,,Met zijn tweeën, drieën of vieren. Maar als dat niet lukt, zoals vandaag, ook in mijn eentje."

Wanneer Dick nog een keertje afslaat, blijkt de prima drive van zojuist geen toeval te zijn geweest. Die gaat zo mogelijk nog rechter en beschrijft een nog sierlijker boog. Blijkbaar weet 'De Rijswijkse' het beste in een golfer omhoog te brengen. Daar is de volgende speler die we aanschieten het in ieder geval mee eens.

Veranderd

In tegenstelling tot zijn voorganger van zojuist, werkt Ron Verhulst uit Den Haag de achttien holes vandaag niet in zijn eentje af, maar heeft twee kameraden bij zich. Alle holes kent hij op zijn duimpje, maar ja, dat is ook niet zo gek als je ergens al 21 jaar lid van bent. ,,Of hier in de loop van de tijd veel is veranderd? Zeg maar rustig alles'', zegt hij lachend.

,,Het groeide van een polder met wat bomen uit tot een meer dan volwaardige baan. Dit is een heel actieve club. Een mooie ervaring om de boel zich met het klimmen der jaren zo te zien ontwikkelen." Waar een golfhart vol van is, loopt de mond van over.

,,Men slaagde er steeds in de baan te blijven verbeteren en verder te moderniseren. Je kan hem nu omschrijven als een lekkere mix van polderbaan en parkbaan, vol uitdagende waterpartijen. Voortreffelijke greens." De favoriete hole van Verhulst? Onder meer hole twee: ,,Een dogleg (een knik in de fairway, red.) naar rechts. Dat is op mijn lijf geschreven, want ik wijk met mijn slagen altijd wat uit naar rechts."

Quote

Het groeide van een polder met wat bomen uit tot een volwaardi­ge baan.

Ron Verhulst

Economisch

Wat hem ook sterk aan deze locatie bevalt: de intelligente manier waarop met de beschikbare ruimte is omgegaan: ,,De looproute grijpt heel economisch in elkaar, je hebt nergens nutteloze oversteken."

Op de Rijswijkse Golf loop je inderdaad een 'buitenlus' en een 'binnenlus' en dan is het op naar de 19de hole alias het clubhuis. Of, zoals afgelopen weekeinde: het zonovergoten terras. Verhulst: ,,Je hebt van die golfbanen, daar blijf je op lopen. Maar hier loop je geen meter te veel. Zo kun je je beperken tot waar je voor komt: golfen."

In samenwerking met indebuurt Den Haag

Den Haag