Volledig scherm
PREMIUM
Roelof Jan Veltkamp dacht er weer aan te gaan werken, maar overleed in zijn slaap. © Privéfoto

Dichter van De Vrije School

Van wieg tot grafWanneer Roelof Jan Veltkamp de middeleeuwse literatuur behandelde, stond hij in monnikspij voor de klas. Hij was een enthousiast docent, een gedegen decaan en de favoriete schooldichter.

Roelof Jan Veltkamp (28 januari 1956 - 30 januari 2017) was neerlandicus en decaan aan De Vrije School in Den Haag. Een opvallende leraar die dagelijks naar school kwam met een grote tas vol boeken, aantekeningen en beroepskeuzetesten. Roelof Jan nam zijn werk uiterst serieus. Hij luisterde aandachtig naar de leerlingen die hij begeleidde, maar kon vervolgens met een enkele beweging een nauwkeurig ingevulde beroepentest terzijde schuiven als zijn gevoel hem zei dat de leerling in kwestie beter een andere richting op kon gaan. Er heeft weleens een teleurgestelde moeder opgebeld om te zeggen dat ze het toch jammer vond dat haar zoon plotseling geen juridische carrière meer ambieerde, maar nu van plan was om geschiedenis te gaan studeren.

Toekomst
In zijn werkkamer met uitzicht op de Hubertustunnel sprak hij lang met leerlingen over hun toekomst. Vaak over praktische onderwerpen als toelatingseisen en vakkenpakketten, maar regelmatig ook over diepgaande begrippen als talent en bestemming. Roelof Jan was slechthorend en aan één oog blind, maar juist die beperkingen zorgden er ook voor dat hij zeer geconcentreerd luisterde en intens observeerde. Toen zijn gehoor verder achteruit ging en hij mensen bijna niet meer kon verstaan, onderging hij een zware operatie om dit te verhelpen. Het was voor hem heel belangrijk om zijn werk te kunnen blijven doen, maar vooral om zijn leerlingen in al hun levensfasen te kunnen blijven helpen met het vinden van hun weg.

In samenwerking met indebuurt Den Haag

Den Haag