Volledig scherm
Lysan Pot - organisator Nationale Snertdag © Lysan Pot

'Die worst moet rechtop blijven staan'

Snert is hot. Volgens Lysan Pot (39) vooral in Den Haag. Er hebben zich voor haar event in de hofstad al 750 snerteters aangemeld. Op 8 december houden 36 andere steden ook een 'snertdag'. Allemaal door een initiatief van deze pr-dame van Klup, dé community voor 50-plussers.

Wat vind u van snert?

,,Heerlijk! Als-ie maar lekker stevig is gemaakt. Dus als je een pan vol hebt en je zet er bij wijze van spreken een héle rookworst in, moet die worst rechtop blijven staan.''

Waarom een snertdag? Is deze soep zo populair?

,,Dat weet ik niet. Maar een snertdag verwijst natuurlijk naar een regenachtige dag. Nu regent het veel, dus organiseren wij deze dag onder het motto: maak van een snertdag een feestdag.''

Niets dan snert op deze dag, zo begrijp ik nu. Is er ook snert-merchandise te krijgen?

,,Jazeker. Toevallig is er op de locatie Den Haag een heuse fotomuur te vinden, waar men op de foto kan met opblaasworsten, winterpenen en prei. Deze foto's kun je kopen, maar we hebben geen broodtrommels enzo.''

Wat gooit u zelf altijd in de snert?

,,Goede snert moet een aantal ingrediënten zéker bevatten. Allereerst veel erwten. Ook wortels zijn onmisbaar. Daarnaast wil ik altijd een plak roggebrood, maar bovenal: échte stukken rookworst. Ik ben geen voorstander van vegetarische snert. Zonder worst is het saai en kun je de snert bovendien niet testen. Die worst mag niet naar de bodem zakken. Doet-ie dit wel, dan gaat er iets niet goed.''

Wat doet u het liefst op een snertdag?

,,Lekker binnen blijven. Koffie drinken. Niet bepaald een stimulans voor de mensen die ik naar die snertdag wil lokken, maar goed. Ik hoop dat zij wel naar buiten gaan.''

Elke ochtend het nieuws uit Den Haag in je mailbox? Schrijf je in voor de nieuwsbrief!

  1. Glazenwasser Dennis: 'Zolang het tussen plus 40 en min 4 graden is werk ik'
    PREMIUM
    Vak apart

    Glazenwas­ser Dennis: 'Zolang het tussen plus 40 en min 4 graden is werk ik'

    Dennis Westenberg (40) uit Den Haag ging naar de havo op het Aloysius College en was vervolgens op de Haagse Hogeschool hard op weg om accountant te worden. ,,Maar ik merkte dat het m'n ding niet was. Toen een vriend van me, Raymond Mulder, een glazenwasser, vroeg om hem te komen helpen, heb ik dat gedaan. Dat was bijna twintig jaar geleden. Nu heb ik mijn eigen glazenwassers- en schoonmaakbedrijf en ben ik blij dat ik niet ergens binnen op kantoor achter een beeldscherm hoef te zitten." Verslaggever Nicolette van der Werff ging bij hem langs voor de rubriek Vak Apart.

In samenwerking met indebuurt Den Haag

Den Haag