Volledig scherm
Deze hond werd zwaar verwaarloosd en moest worden ingeslapen. © Politiebureau Jan Hendrikstraat

Dierenmishandeling minder vaak bestraft, dierenagenten besteden meer tijd aan ‘gewoon’ politiewerk

Bij de rechtbank in Den Haag is het aantal zaken rond dierenleed in drie jaar tijd met ruim een derde verminderd. De reden is niet dat er minder wordt mishandeld, maar dat agenten minder aan deze zaken toekomen.

Bij het Openbaar Ministerie waren in 2015 nog 82 zaken die te maken hadden met verwaarlozing of mishandeling van een dier. In 2018 waren dat er nog 48. Het aantal verdachten dat de politie bij het Openbaar Ministerie aanlevert, houdt er gelijke tred mee. In 2014 waren dat er nog 145, in 2018 nog 92. Als de trend zich dit jaar doorzet, zal het aantal niet hoger uitkomen dan 55.

Er is geen onderzoek gedaan naar de reden van de daling, maar deze lijkt gelijke tred te houden met het aantal agenten dat zich met dierenwelzijn bezighoudt. Fulltimers, zoals die er eerst waren, zijn nagenoeg allemaal vervangen door ‘taakaccenthouders’. Dat zijn agenten die het werk als dierenagent combineren met het ‘gewone’ politiewerk.

Oude taak

Juist daar zit het probleem, zo wordt bij de politie algemeen erkend. ,,Zij zijn bij het gewone werk zo hard nodig, dat ze nauwelijks nog aan dierenzaken toekomen, terwijl de zaken er natuurlijk nog wel gewoon zijn. Dat is niet ineens minder geworden’’, zegt bijvoorbeeld Erik Smit, een van de bekendste dierenagenten uit de regio. Ook hij bekleedde de afgelopen jaren een andere functie, maar gaat nu zijn oude taak weer oppakken.

Quote

Er zit zoveel meer achter dan het verwaarlo­zen van een dier alleen

Tamara Verdoorn

Een belangrijke oorzaak is dus het capaciteitsprobleem bij de politie. Er gaan zoveel agenten met pensioen, dat dit nauwelijks meer gecompenseerd wordt door de instroom van aspiranten.

Bij het OM gaat officier van justitie Tamara Verdoorn over de dierenzaken. Van de daling merkt zij niets. ,,Ik krijg elke week zaken binnen en behandel ze.’’ In de zaken valt haar één ding duidelijk op: ,,Er zit zoveel meer achter dan het verwaarlozen van een dier alleen.’’ 

Elke ochtend het nieuws uit de regio in je mailbox? Schrijf je in voor de nieuwsbrief van Den HaagDelftWestland of Zoetermeer!

In samenwerking met indebuurt Den Haag

Den Haag