Volledig scherm
Foto ter illustratie. © ANP

Dievegge blijft maar heel kort op het rechte pad

Sandra C. staat vandaag maar weer eens voor de rechter. De 46-jarige Haagse heeft een lang verleden op het gebied van inbraken bij ouderen in zorgcentra. Deze keer was een huis in Wassenaar aan de beurt. Ze zag geen andere uitweg.

De Haagse stal, zo is althans de verdenking, in elk geval uit drie kamers van het Wassenaarse verpleeghuis Sofieke geld en een pinpas. Met die pas wist Sandra ook te pinnen. Later bemachtigde ze nog een creditcard in Voorburg, waarmee ze geld van een rekening haalde. Voor dit soort zaken heeft ze al meerdere veroordelingen achter de rug. Deze keer, zo stelt haar advocaat Bart van Elst, is er wel een sterke verzachtende omstandigheid. Nadat ze zo'n vier jaar had vastgezeten, ging het zo goed dat de rechtbank de zogenoemde ISD-maatregel, waarvoor ze het grootste deel van die vier jaar vastzat, ophief. Dat is een straf voor veelplegers om hen voor lange tijd van de straat te halen en aan hun problemen te werken.

Voor de ontslagbrief er was, moest Sandra volgens de advocaat de kliniek uit. ,,Geen uitkering, niets geregeld met reclassering, geen familie waar ze op kon terugvallen, geen dak boven haar hoofd'', somt de strafpleiter op.

Van Elst praat de daden van zijn cliënt niet goed. ,,Dat doet ze zelf ook niet, ze wist wat ze deed. Ze hoeft ook geen medelijden. Maar dit speelt nu wel mee. Ze stond te schreeuwen in de woestijn en niemand die hielp. Haar oude overlevingsmodus heeft het overgenomen. Om aan eten en drinken te komen, is ze weer gaan stelen.'' Hij heeft het dan ook met haar te doen. ,,Ze heeft een ontzettend belastende levensgeschiedenis. Al vanaf haar vroege jeugd. Ze wilde er afscheid van nemen en heeft daar keihard voor gewerkt, onder andere met therapie. Ik had zelf ook het gevoel: nu gaat het goed komen. En dan gebeurt er zo iets.''

Elke ochtend up-to-date met het laatste nieuws uit Den Haag en omstreken? Schrijf je hier gratis in!

In samenwerking met indebuurt Den Haag

Den Haag