Volledig scherm
Busplatform op Den Haag Centraal. © ARchieffoto

Dinsdag weer staking in streekvervoer; geen bussen in Haagse regio

De streekbussen van Connexxion rijden komende dinsdag niet. Er vertrekken geen bussen vanaf de vestigingen in Den Haag, Zoetermeer, Delft en Westland. De buschauffeurs staken om hun eisen voor een nieuwe cao kracht bij te zetten.

De chauffeurs in het streekvervoer voeren al weken estafettestakingen, steeds in een andere provincie. ,,Deze stakingen gaan pas voorbij als de chauffeurs serieus genomen worden'', laat Paula Verhoef, bestuurder van FNV Streekvervoer, weten. ,,De chauffeurs vragen geen extra pauze, ze vragen eens in de 2,5 uur even vijf minuten de tijd voor rust. Even uit die bus, even plassen, dat is toch heel normaal in plaats van vier tot vijf uren achter elkaar doorjakkeren?''

Deze week werd er ook gestaakt. Toen legden de chauffeurs van Arriva het werk neer in Leiden, Alphen aan den Rijn, Gouda, Lisse en Schoonhoven.

Onderhandelingen nieuwe cao

De onderhandelingen over een nieuwe cao voor de 12.000 werknemers in het openbaar vervoer zitten al een tijdlang in een impasse. Na landelijke stakingen op 4 januari, 30 april en 1 mei zijn de acties in estafettevorm doorgezet.

FNV Streekvervoer is verbaasd dat de werkgevers na alle stakingen nog steeds niet met verbeterde voorstellen komen. ,,De vervoersbedrijven betalen blijkbaar liever de kosten van de stakingen, dan dat ze datzelfde geld besteden aan goede afspraken over de vermindering van de werkdruk'', aldus Verhoef.

Jack d’Hooghe, buschauffeur en lid van de FNV-onderhandelingsdelegatie: ,,We praten al jaren over de werkdruk, maar maatregelen blijven uit. Heel simpel: we gaan door met acties tot er concrete afspraken liggen over het terugdringen van die werkdruk.''

In samenwerking met indebuurt Den Haag

Den Haag