Volledig scherm
De rupsen hebben een boom overgenomen in een zijstraat van de Heemraadstraat in Scheveningen. © Zoë Toet

Dit zijn de rupsjes die bomen behangen met witte spinsels

Sommige bomen worden 'geterroriseerd' door gestippelde rupsjes en hun witte webben. Ze hebben hun buikjes rond gegeten en zullen straks wegkruipen in hun cocon. Over een tijdje zullen de stippelmotten eruit kruipen. En het is een goede tijd voor deze beestjes.

De bomen hangen er vol mee: de witte spinsels van honderden rupsjes. Maar wie denkt dat de tuin straks vol zit met gekleurde vlinders, komt van een koude kermis thuis. De rupsjes zullen straks veranderen in stippelmotten, ook wel spinselmotten. Het is een klein, wit motje met zwarte stippen, dat overigens wel familie is van de vlinder. Ze zijn ongevaarlijk en veroorzaken hooguit alleen wat opschudding tijdens hun rupsenfase.

Momenteel hebben de rupsjes verschillende bomen compleet in beslag genomen door deze in te wikkelen met hun witte spinsels. Vooral kardinaalsmutsen zijn een gewild slachtoffer. Ze eten de takken kaal en kunnen er met honderden tegelijkertijd in rond krioelen.

Quote

Het is even een lastige periode geweest voor de bomen, maar ze zullen er niet aan doodgaan

Arthur Hilgersom

Mild
,,In het najaar zijn de eitjes gelegd. Vanwege de milde winter zullen we straks mogelijk iets meer stippelmotten hebben dan gewoonlijk", legt Arthur Hilgersom uit, projectleider van het Instituut voor natuureducatie en duurzaamheid. 
De stippelmotten zijn echte reizigers. ,,De stippelmotten zitten elk jaar op nieuwe plekken. Als je goed kijkt, zie je dat de bomen die bedekt zijn met webben, straks lange uitlopers zullen hebben naar de grond. Een soort klonten. De rupsen laten zich dan langzaam naar beneden vallen."
Hierna graven de beestjes zich in. ,,Over een tijdje komen ze er dan als motjes weer uit." En die motjes zijn best mooi, beaamt Hilgersom.

De bomen zijn kaal en zien er wat zielig uit, maar het zal hen niet fataal worden. ,,Het is even een lastige periode geweest voor de bomen waar de rupsen in hebben gezeten, maar ze zullen er niet aan doodgaan", aldus Hilgersom.

Floreren
Vanwege de milde winter doen niet alleen de stippelmotten het goed. ,,Ook bijen doen het gelukkig steeds beter. We zullen mogelijk ook meer wespen en spinnen zien." Helaas is er ook minder goed nieuws: ,,De mug zal dit jaar waarschijnlijk ook floreren", aldus Hilgersom.

Volledig scherm
De boom in de buurt van de Heemraadstraat in Scheveningen hangt vol met de gestippelde rupsjes. © Zoë Toet

In samenwerking met indebuurt Den Haag

Den Haag