Volledig scherm
Ruud de Wild. © ANP Kippa

DJ Ruud de Wild maakt museumtentoonstelling over Nederlandse muziekgeschiedenis

Na enkele tot de verbeelding sprekende tentoonstellingen zoals Porno op Papier en Foute Boeken heeft Huis van het Boek radio-dj Ruud de Wild ingeschakeld een expositie samen te stellen. Ruud de Wild, songbook. 

Reis langs de mooiste Nederlandse liedboeken heet de tentoonstelling die hij maakt voor het voormalig museum Meermanno aan de Haagse Prinsessegracht. Daarin voert hij van Zij gelooft in mij van André Hazes tot de Middeleeuwse Hadewijch de bezoeker mee op een muzikale reis langs thema's als kinderliedjes, liefdesliedjes, strijdliederen en het levenslied.

Door zijn persoonlijke keuze uit de Nederlandse liedgeschiedenis laat Ruud de Wild zien hoe rijk die geschiedenis is en hoeveel liedjes in verschillende vormen bewaard zijn gebleven. Zijn stem is te horen in de bijbehorende audiotour.

Passie

Zijn passie voor muziek bracht hem al op jonge leeftijd bij de radio en later ook de televisie. Buiten zijn werkzaamheden voor de media is hij ook kunstenaar. In zijn schilderijen verwerkt hij bekende songteksten.

Huis van het Boek is met zijn voorbeelden van handschriften, lettertypes en grafische vormgeving voor Ruud de Wild geen onbekende plek.

Paplepel

,,Lettertypes en grafische vormgeving zijn mij met de paplepel ingegoten, omdat mijn familie altijd in deze branche werkzaam is geweest. De fascinatie voor het ambachtelijke handwerk wordt in deze digitale tijd alleen maar groter. Ik kijk dan ook enorm uit naar de tentoonstelling in een museum waar je de drukinkt nog bijna kan ruiken'', aldus De Wild.

In zijn zoektocht duikt Ruud de Wild niet alleen in de collecties van Huis van het Boek en samenwerkingspartner Koninklijke Bibliotheek. Hij wordt begeleid door specialisten Garrelt Verhoeven (zelfstandige gastconservator) en Martine de Bruin (Meertens Instituut). Bij de tentoonstelling, van 18 maart tot en met 21 juni, verschijnt ook een boek.

In samenwerking met indebuurt Den Haag

Den Haag