Volledig scherm
Docent Herre Faber stopt met zijn columns na ophef over vermeende ‘islamofobe’ uitlatingen. © Daniella van Bergen

Columnist stopt wegens 'islamofobie en seksisme'

Onder druk van studenten stopt docent Herre Faber na vijf jaar met zijn columns in het online studentenblad van de Haagse Hogeschool. De studenten noemen zijn uitlatingen in de maandelijkse rubriek ‘islamofoob en seksistisch’ en eisen via een petitie dat het college van bestuur er openlijk afstand van neemt.

In de gewraakte column roept de docent bewegingstechnologie moslimmannen op zich uit te spreken tegen seksuele intimidatie binnen de islam. ‘Vrouwen vanaf kleuterleeftijd indoctrineren met het idee dat ze hoofddoeken en boerka’s moeten dragen, omdat ze anders hoeren zijn en erom vragen verkracht te worden, is niet sjiek. Het geïnstitutionaliseerd slaan van ongehoorzame vrouwen die seks weigeren. Niet zo fijn’, schrijft hij.

Moslims worden hier over één kam geschoren, vinden de studenten. ,,Kun je je voorstellen hoe het is om als studente met hoofddoek les van een man te hebben, die denkt dat jij wordt onderdrukt?’’ zegt een van de initiatiefnemers. De vrouw wil anoniem blijven uit angst voor het kelderen van haar cijfers. Ze stelde de petitie op samen met een groep studenten uit de Gender Think & Do Tank van de hogeschool. ,,Deze actiegroep is opgericht naar aanleiding van een eerdere column van Faber uit 2015. Daarin schreef hij letterlijk afgeleid te zijn door de dikke tieten van studentes. Hij beschuldigt moslimmannen, terwijl hij er zélf voor zorgt dat vrouwen zich ongemakkelijk voelen.’’

Quote

Hij beschuldigt moslimmannen, terwijl hij er zélf voor zorgt dat vrouwen zich ongemakkelijk voelen

Initiatiefnemer petitie

Vrijheid

Faber is geschrokken van de storm van kritiek, ook op sociale media. ,,Met mijn blogs probeerde ik studenten kritisch te leren denken. Dat ik daarbij het scherpst van de snede opzocht is waar, maar mensen kwetsen was nooit de bedoeling.’’ Degenen die zich beledigd voelen biedt hij zijn ‘oprechte excuses’ aan. Tegelijkertijd benadrukt hij dat vrijheid van meningsuiting óók voor docenten belangrijk is. Door de ophef is zijn plezier in schrijven weg. 

Het college van bestuur betreurt zijn keuze om te stoppen als columnist. ‘Het kunnen zeggen wat je denkt is een groot goed [...].Ook als meningen scherper worden, moeten wij het gesprek met elkaar durven voeren.’ 

Faber heeft in de ogen van het bestuur geen grens overschreden in zijn laatste column. 

  1. Stemmers voelen zich bedrogen na benoeming nieuwe nachtburgemeester
    Video

    Stemmers voelen zich bedrogen na benoeming nieuwe nacht­bur­ge­mees­ter

    De nieuwe nachtburgemeester Sjoerd van Schuylenburch is amper geïnstalleerd of er is al heisa ontstaan over de verkiezingen. De achterban van kandidaat Cary van Rheenen voelt zich gedupeerd nu blijkt dat de Haagse ‘nachtraad’ een volstrekt andere voorkeur heeft dan het publiek. De stem van de zelfbenoemde nachtraad telt bijna drie keer zwaarder dan die van het publiek. Criticasters vermoeden dat de einduitslag al bij voorbaat vast stond.

In samenwerking met indebuurt Den Haag

Den Haag