Volledig scherm
Dirk en Mies zijn de sleutelfiguren in de reeks over de Haagse Schilderswijk. © RTL

Docu-serie over armoede in Schilderswijk

Tv-makers zijn dol op inwoners van Den Haag. Na het volgen van de levens van Samantha 'Barbie' van der Plas - de Jong en pornoster Bobbi Eden kan televisiekijkend Nederland zich vanaf morgenavond vergapen aan 'Rondkomen in de Schilderswijk'.

Quote

In Den Haag hebben mensen, meer dan elders in het land, het hart op de tong.

Peter van der Vorst

Programmamaker Peter van der Vorst ging voor een zesdelige documentairereeks over armoede in Nederland op zoek naar een specifieke buurt. Zijn team kwam tóch weer in de Schilderswijk uit.

Het idee voor de docuserie Rondkomen in de Schilderswijk, die vanaf morgenavond zes weken lang is te zien bij RTL4, komt uit Groot-Brittannië. Programmamaker Peter van der Vorst liet zich inspireren door de niet onomstreden reeks Benefits Street, een aantal gefilmde portretten van bewoners van een van de armste straten in Engeland. Met zijn bedrijf Vorst Media ging hij in Nederland op zoek naar een vergelijkbare buurt.

'We hebben echt in alle hoeken van het land rondgekeken, maar kwamen uiteindelijk toch in de Haagse Schilderswijk uit,' zegt Peter van der Vorst. 'Die wijk lijkt er zo dik bovenop te liggen, maar in Den Haag hebben mensen, meer dan elders in het land, het hart op de tong en zijn ze niet huiverig om voor de camera te verschijnen.'

Volledig scherm
Programma-maker Peter van der Vorst. © William Rutten

Benefits Street op het Britse Channel 4 was omstreden omdat het de rauwe kant van de samenleving liet zien, inclusief de bijbehorende criminaliteit. Ook beweren geportretteerde bewoners dat ze verkeerd zijn voorgelicht om maar aan de serie deel te nemen.

Hoewel het uitgangspunt van Rondkomen in de Schilderswijk hetzelfde is als die van de serie in Engeland - een menselijk portret van een van de armste buurten in Nederland - zegt Van der Vorst dat de bewoners respectvol in beeld komen. 'De twee mensen die het nadrukkelijkst in beeld komen, hebben de opnamen vooraf mogen bekijken,' zegt hij.


'Maar je krijgt ook zeker niet alleen maar ellende te zien. We tonen ook de vele buurtactiviteiten die er zijn, zoals de festiviteiten rond het WK voetbal en het traditionele huttenbouwen voor kinderen in de zomervakantie. Wat niet wegneemt dat er ook veel leed is. 40 procent van de bewoners leeft op of onder de armoedegrens. Doordat velen er in een ongezonde levenssituatie verkeren, zie je ook veel chronisch zieken.'

Dirk (59) en Mies (54) zijn de sleutelfiguren onder de 20 geportretteerde Schilderswijkers. Dirk is onderhoudsmonteur in zwembad De Houtzagerij, Mies werkt parttime als buurtwerkster. Ze zijn beiden geboren en getogen in de wijk en al 36 jaar met elkaar getrouwd.

Van der Vorst: 'Tekenend is ook de wekelijkse bingo in buurthuis De Mussen. We zien organisator Marian met haar zelfgebouwde boodschappenwagen langs supermarkten trekken om prijzen te vergaren. De bingo gaat niet om het winnen van luxe producten, maar alledaagse boodschappen zoals een pot mayonaise.'

Vanaf 30 oktober wekelijks bij RTL4 op de donderdagavond van 21.30 tot 22.30 uur.
Meer in AD Haagsche Courant.

In samenwerking met indebuurt Den Haag

Den Haag