Volledig scherm
Sharon Lexmond van vogelopvang de Wulp onderzoekt de dode spreeuwen © Perry Hokke

‘Dode spreeuwen zeer waarschijnlijk niet vergiftigd door buurtbewoners’

De grote groepen spreeuwen die afgelopen weken dood werden gevonden in het Huijgenspark in Den Haag, zijn naar alle waarschijnlijkheid niet vergiftigd door mensen uit de buurt. Dat beweert het stadsbestuur. 

Het bestuur geeft aan dat de dieren normaal gesproken niet slapen en eten op dezelfde plek. De kans dat de dieren ter plaatse zijn vergiftigd is volgens die redenering niet groot. 

Vergiftiging in algemene zin wordt hierdoor overigens niet uitgesloten. ,,Volgens experts zijn de meest voor de hand liggende doodsoorzaken een virale infectie of vergiftiging. Een virale infectie bij vogels is doorgaans niet besmettelijk voor mensen en dieren”, schrijft het stadsbestuur in antwoorden op vragen van de Partij voor de Dieren.

Luid gekrijs

Eerder werd gedacht dat de dieren door buurtbewoners werden vergiftigd. Omwonende Zuzanna Orolinova sprak eind vorige maand die vermoedens uit: ,,Het is nu al de derde keer in een week tijd dat hier massaal dode vogels zijn gevonden. Iemand moet het gemunt hebben op die arme vogels.”  Volgens Orolinova zou het lawaai van de spreeuwen hierbij een rol spelen. ,,Ik snap dat het gekrijs erg luid is en storend kan zijn, maar dat hoort gewoon bij het leven in de stad.”

Elke ochtend het nieuws uit Den Haag in je mailbox? Schrijf je in voor de nieuwsbrief!

In samenwerking met indebuurt Den Haag

Den Haag