Volledig scherm
Klinisch verloskundige laat bij patiënte Wilenda Castillo-Molenaar zien hoe de draadloze CTG werkt. ,,Met twee banden om de buik worden de hartslagen van moeder en baby en de weeënactiviteit gemeten.'' © Jacques Zorgman

Draadloze CTG een uitkomst bij bevalling

Op de afdeling verloskunde van het Hagaziekenhuis zijn sinds kort twee draadloze CTG's in gebruik. Via een band om de buik worden de hartslagen van moeder en kind en de weeënactiviteit draadloos geregistreerd. ,,Hierdoor hebben vrouwen meer bewegingsvrijheid tijdens de bevalling.''

Na een korte periode een draadloze CTG op proef te hebben gehad, is het Hagaziekenhuis nu het eerste hospitaal in de Haagse regio dat in bezit is van twee draadloze CTG's. Deze apparaten maken vrouwen mobieler tijdens hun bevalling, want ze zitten niet vast aan een draad zoals bij de 'gewone' CTG.

CTG-apparaten worden gebruikt bij vrouwen die bevallen met een medische indicatie. Deze vrouwen mogen alleen bevallen onder leiding van een gynaecoloog en een klinisch verloskundige. Dit omdat er een grotere kans is op complicaties, bijvoorbeeld doordat de moeder een te hoge bloeddruk heeft. De CTG meet continu de hartslag van moeder en baby én de weeënactiviteit van de moeder.

De vraag naar een draadloos apparaat ontstond vanuit de wens van vrouwen om zich tijdens een bevalling vrijer te kunnen bewegen. Met het nieuwe apparaat is dit mogelijk, terwijl de veiligheid gewaarborgd blijft door continue monitoring.

Quote

De grotere bewegings­vrij­heid zorgt ervoor dat de aanstaande moeder meer mogelijkhe­den heeft om te ontspannen

Maaike van Rijn

Hele bevalling

De kleine, mobiele CTG kan worden gebruikt gedurende de hele bevalling. Ook tijdens de ontsluitingsfase biedt het voordelen. ,,De grotere bewegingsvrijheid zorgt ervoor dat de aanstaande moeder meer mogelijkheden heeft om te ontspannen. Bijvoorbeeld door haar weeën staand of lopend op te vangen. Dit kan de ontsluiting versnellen", vertelt klinisch verloskundige Maaike van Rijn.

Daarnaast is het mobiele apparaat waterdicht, wat een badbevalling of douchen ter ontspanning mogelijk maakt. Ook kan nu makkelijker gebaard worden in verschillende houdingen, bijvoorbeeld op een baarkruk. Al deze bijkomstigheden van de draadloze CTG zorgen voor minder pijn en kunnen bijdragen aan een meer ontspannen bevalling."

Naast deze pluspunten noemt Van Rijn nog het feit dat vrouwen meer controle ervaren over de situatie, als ze zich vrijer kunnen bewegen. ,,De vrouwen voelen zich comfortabeler en hebben meer te zeggen over wat er gebeurt tijdens de bevalling." De verloskundige ziet de nieuwe CTG als een uitkomst. ,,Ik hoop dat de draadloze CTG over tien jaar niet meer weg te denken is uit ziekenhuizen.''

In samenwerking met indebuurt Den Haag

Den Haag