Fatima Faid (r) en Mariam El Maslouhi van de HSP en een dakloze moeder van drie kinderen. De vrouw heeft een baan, maar een woning is niet te vinden.
Volledig scherm
PREMIUM
Fatima Faid (r) en Mariam El Maslouhi van de HSP en een dakloze moeder van drie kinderen. De vrouw heeft een baan, maar een woning is niet te vinden. © Frank Jansen

Drama voor dakloze moeders: in de opvang is maar plek voor twee kinderen

ReportageDe opvang van dakloze moeders en kinderen neemt in Den Haag barbaarse vormen aan. Er is geen huis te vinden en de noodopvang stroomt over. Moeders gaan gebukt onder extreme stress. ,,Ik verdrink,'' zegt een wanhopige moeder. Ze mag maar met twee van haar drie kinderen naar de opvang.

'Het kan iedereen overkomen, ook u en mij,' schreef wethouder Bert van Alphen (GroenLinks) vorig jaar aan de Haagse gemeenteraad over het daklozenprobleem in de stad. De gemeente constateert dat het aantal daklozen en dakloze gezinnen explosief stijgt en ziet door de extreme woningnood in de stad geen oplossingen voor het probleem.

Dakloze moeders strijden voor een urgentieverklaring bij de gemeente, zodat ze voorrang krijgen bij het vinden van een woning. Maar ze grijpen mis. In het door woningnood geteisterde Den Haag is ook voor hen geen huis te vinden. ,,Het systeem in Nederland is onmogelijk,'' zegt de dakloze Nicol Carty (28), werkende moeder van drie kinderen.

In samenwerking met indebuurt Den Haag

Den Haag