Volledig scherm
Bestuursvoorzitter Abdelhamid Taheri van de As-Soennahmoskee, hier vlak voordat hij aangifte gaat doen, toont de dreigbrief die bij de moskee werd bezorgd. © ANP

Dreigbrief voor Haagse moskee: 'Vrachtauto die een moskee raakt, vergeet dat niet!'

De Haagse As-Soennah moskee is bedreigd met een aanslag met een vrachtauto op moskeegangers. De afzender stuurde een speelgoedvrachtwagentje mee. De moskee doet aangifte. 

Volledig scherm
De dreigbrief. © As-Soennah (Facebook)

,,We zijn diep geschokt om juist tijdens de Ramadan dit dreigement te ontvangen'', zegt moskeevoorzitter Abdelhamid Taheri. Vanwege de bedreiging was er dit weekeinde extra politie rond de moskee. ,,Vandaag starten we een onderzoek naar de herkomst van de brief'', zegt een woordvoerster van de politie.   

De een anonieme afzender dreigt met een aanslag met een vrachtwagen. ,,Bij elke laffe aanval op onze kinderen kan zomaar een tegenaanval volgen op jullie onschuldige bezoekers van de moskeeën of wat dan ook'', aldus de brief die afgelopen weekeinde binnenkwam bij de moskee aan de Fruitweg. ,,Een vrachtwagen die een school of moskee raakt: vergeet dat niet! Protesteer dus wat harder tegen jullie gewelddadige vrienden (...) anders wordt Europa onaangenaam voor jullie.''

Burgemeester Pauline Krikke van Den Haag heeft begrip voor de onrust onder moskeegangers: ,,Wij zullen hier niet anders acteren dan in andere gevallen en stevig optreden”, meldt ze in een reactie

Taheri zegt 'een paar keer per jaar' zulke dreigementen binnen te krijgen. ,,Ze nemen steeds ernstiger vormen aan. Een trend die ons grote zorgen baart.'' Hij roept andere gebedshuizen op om dreigementen altijd te melden. ,,Ik weet uit gesprekken met andere moskeebestuurders dat ze liever geen aangifte doen'', zegt Taheri, die claimt dat 'bepaalde' politici en 'sommige' media 'een wig drijven' in de samenleving. 

Volledig scherm
In de envelop zat ook een speelgoedvrachtwagentje. © As-Soennah (Facebook)

De moskee is al langer in overleg met veiligheidsdiensten over de beveiliging. In de Haagse islamitische gebedshuizen worden extra maatregelen genomen, zoals intensiever cameratoezicht en whatsapp-groepen. Tussen 2005 en 2015 kregen in Nederland 175 moskeeën te maken met agressie of geweld. Den Haag heeft een speciaal 'handboek religieuze organisaties' opgesteld, met tips voor een veiliger omgeving. De politie kan geen aantallen noemen van bedreigingen van moskeeën. ,,We registreren alleen op delict-soort en niet op de aard van de bedreiging of de persoon of instantie waartegen het dreigement geuit is'', zegt de woordvoerster.  

NCTV
Ook de Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid (NCTV) houdt het aantal dreigingen niet bij. In februari is er wel een handreiking 'veilige moskee' gepubliceerd, met adviezen voor het herkennen en voorkomen van spanningen en bedreigingen. 

Aanslagen
Vorige week kwam een 51-jarige moskeeganger in Londen om het leven bij een aanslag met een bestelbusje, begin dit jaar zijn bij een moskee in Canada zes mensen doodgeschoten. Daarna besloten veel moskeeën om de deuren tijdens het gebed voortaan gesloten te houden.

Volledig scherm
Abdelhamid Taheri, bestuursvoorzitter van de Haagse moskee As-Soennah: ,Bedreigingen nemen steeds ernstiger vormen aan.' © Arie Kievit

In samenwerking met indebuurt Den Haag

Den Haag