Volledig scherm
Bij het supportershome van ADO Den Haag is dinsdagochtend 9 april een handgranaat gevonden. Het projectiel hing aan het gebouw, dat naast het stadion van de eredivisieclub staat. © ANP

Drie Amsterdammers aangehouden voor handgranaat bij supportershome ADO

De politie heeft vanmorgen drie mannen uit Amsterdam aangehouden die mogelijk verantwoordelijk zijn voor het ophangen van een handgranaat bij het supportershome van ADO Den Haag. Het gaat om twee mannen van 18 en een man van 20 jaar oud. 

Bij het supportershome van ADO Den Haag werd op dinsdagochtend 9 april rond 10.40 uur een handgranaat aangetroffen. Naast de handgranaat werden drie kruizen getekend, het stadswapen van Amsterdam. ADO-hooligans richtten eerder dit jaar meerdere vernielingen aan in de stad van hun rivaal Ajax. Daar werden ’s nachts meerdere gebouwen besmeurd met leuzen en hakenkruizen. Ook het standbeeld De Dokwerker werd beklad met groen-gele verf, de clubkleuren van ADO. Vermoedelijk was de handgranaat bij ADO een vergeldingsactie van Ajaxsupporters. 

De drie mannen uit Amsterdam zitten in beperkingen, wat betekent dat zij alleen contact met hun advocaat mogen hebben.

Onderzoek

Van de daders ontbrak na de vondst nog ieder spoor. Het Team Explosieven Verkenning van de politie heeft na de vondst destijds eerst onderzoek gedaan. Hierna werd de Explosieven Opruimingsdienst Defensie (EOD) gealarmeerd die de handgranaat verwijderde. Daarnaast werd na de vondst van het explosief ook uitgebreid forensisch onderzoek gedaan. Zo heeft de recherche een buurtonderzoek uitgevoerd en camerabeelden in de omgeving uitgekeken. Dankzij het onderzoek konden de verdachten vanmorgen worden aangehouden.

Volledig scherm
Het Cars Jeans Stadion werd afgezet na de vondst van handgranaat © Regio 15

Gissen

ADO reageerde na de vondst geschokt. ,,Dit is een nieuw dieptepunt in het betaald voetbal”, zei Jacco van Leeuwen, voorzitter van supportersvereniging Haagsche Bluf, net na de vondst van de handgranaat tegen deze krant. ,,Je moet er niet aan denken dat dat ding afgaat als je erlangs loopt. De drie kruizen wijzen wel naar een bepaalde richting, maar het is gissen waarom.” Ook ADO-directeur Mattijs Manders maakte zich zorgen over er wat er had kunnen gebeuren als de granaat was afgegaan. ,,Er hadden hier gewonden, of nee erger, doden kunnen vallen.”

Bekijk hieronder de beelden van het incident op 9 april. 

Elke ochtend het nieuws uit Den Haag in je mailbox? Schrijf je in voor de nieuwsbrief!

  1. Milieuactivisten Extinction Rebellion komt naar Den Haag met Pasen: 'We gaan de boel flink ontregelen’

    Milieuacti­vis­ten Extinction Rebellion komt naar Den Haag met Pasen: 'We gaan de boel flink ontregelen’

    De milieuactivisten van Extinction Rebellion willen in de week na Pasen een ‘week vol rebellie’ organiseren in Den Haag. In een filmpje op Twitter roepen zij zoveel mogelijk mensen op om vanaf 13 april (tweede paasdag) vrij te nemen om te demonstreren. Eerder werden bij een soortgelijke actie in Amsterdam bijna vierhonderd mensen aangehouden. Een woordvoerder van de actiegroep verwacht soortgelijke taferelen.

In samenwerking met indebuurt Den Haag

Den Haag