Volledig scherm
De Haagse Richard (45) stond terecht voor wat het OM 'afgrijselijke taferelen' noemde. Hij zou jonge vrouwen op gruwelijke manier hebben misbruikt. Ook zou hij tonnen uit de kas van de kerk waar hij lid van was achterover hebben gedrukt. © Felix Guérain

Drie jaar cel voor kerkbestuurder die gruwelseks had met kwetsbare meisjes

Hagenaar Richard B. moet vier jaar, waarvan één jaar voorwaardelijk, de cel in voor het ernstig seksueel mishandelen van jonge vrouwen en het verduisteren van kerkgeld. Ook moet de 46-jarige, om de kans op herhaling te beperken, zich verplicht laten behandelen voor de bij hem vastgestelde stoornissen en moet hij zijn slachtoffers schadevergoeding betalen. 

De Hagenaar heeft jarenlang jonge vrouwen op extreem gewelddadige manier seksueel misbruikt. Hij voerde zijn seksuele fantasieën op hen uit en werd daarbij zeer gewelddadig, volgens vier slachtoffers. Hij betaalde voor de seks met twee meisjes, waarvan hij wist dat ze minderjarig waren, met geld (zeker 435.000 euro) dat hij als penningmeester van de Christelijk Gereformeerde Kerk ruim negen jaar lang achteroverdrukte.

De slachtoffers waren kwetsbare vrouwen, die geestelijk niet goed ontwikkeld waren. En die moesten het flink ontgelden. Volgens de psycholoog heeft B. een 'seksuele sadismestoornis'. Hierdoor wil hij anderen leed aanbrengen, kwam vandaag naar voren. In zijn geval ging dat erg ver. De meisjes werden gewaterboard, geslagen met een zweep, kregen naalden en een haak op tere plekken en werden geslagen met alles wat maar voorhanden was.

Tijdens de rechtszaak gaf de verdachte toe dat hij seks had met de vrouwen, maar dat hij hen daartoe niet dwong. De aanklager kon daar echter niet inkomen en vond dat alle beschuldigingen bewezen waren. Daarom eiste die vijf jaar onvoorwaardelijk. Het OM beschuldigde de man van mishandeling en misbruik van vier vrouwen, maar dat is in één geval niet bewezen. De rechtbank komt daarom tot een lagere celstraf dan het OM had geëist. De officier van justitie eiste twee weken geleden ook voorwaardelijke tbs, maar dat vindt de rechtbank te ver gaan. Wel moet de Hagenaar zich verplicht laten behandelen.

In samenwerking met indebuurt Den Haag

Den Haag