Volledig scherm
Levy Berends (links) in de wedstrijd tegen Jong ADO Den Haag. © Tielemans Bert

Drie puzzelstukken moeten bij HBS nog op hun plek vallen

HBS heeft nieuw elan. De selectie biedt diverse smaken en mogelijkheden. Nu nog de definitieve klik om in de hoofdklasse het verschil te maken. Al is het lastig daaraan een termijn te koppelen.

De aanpassing aan een nieuw leven in de hoofdklasse is een interessant proces. Mede omdat je in het voetbal bij de perfecte afstemming nogal kan worden verrast. Zo herinnert teammanager Diederik Visée zich 2013, het Rijswijkse Prinses Irene Sportpark. Visée: ,,Haaglandia-uit. Spits Tjeerd Westdijk was terug uit Amerika, maar bleek nog niet speelgerechtigd, gedoe met z'n pasje. Wat nu? Trainer André Wetzel zette Jan-Paul Saeijs voorin. Die had zijn hele seniorenloopbaan achterin gespeeld. Scoort die Saeijs al voor rust drie doelpunten. En winnen we 1-5. JP is de spits niet meer uit geweest. En stopte niet meer met scoren.''

Afgelopen dinsdagavond oefende HBS tegen Jong ADO Den Haag (1-1). En bleek hoe soepel de aanpassing van de 20-jarige centrale verdediger Levy Berends (SJC) is verlopen. Cool, calm, and collected. En: kracht in overvloed.

Sportschool

,,Ik bezoek elke ochtend de sportschool", licht hij toe. ,,Ik heb mijn studie afgerond en kan ik me helemaal op het voetbal storten. Het inpassen van vijf à zes nieuwe jongens verloopt voorspoedig." Wat is zijn inschatting van wanneer de definitieve klik er kan zijn? Berends: ,,Het is lastig daar een termijn aan te koppelen van: dat duurt weken of dat duurt maanden." Ondanks zijn overtuigende spel, maakt Berends deel uit van het eerste puzzelstuk dat nog op zijn plek moet vallen.

Puzzelstuk 1: Luchtmacht-inzet
Berends; beer van een kerel. Net als medeverdediger Ian Baggerman. En die is ook nog een kop groter. Loop je tegen Ricardo Samoender op, ben je meteen duizelig. Gautam Kalpoe weet ook wel waar Abraham de mosterd haalt. Die overvloed aan lengte en fysieke kracht; hoeveel doelpunten levert dat de ‘Kraaien’ in seizoen 2019/2020 op?

Puzzelstuk 2: Steekpass
Bij Houdt Braef Stant menig crosspass van achteruit. Die zijn lang onderweg. Er is dan ook (en dat is al jaren zo) een vacature voor een middenvelder met de juiste inschatting van tijd en ruimte én het balgevoel om de spitsen via een subtiele steekpass te bedienen. Oké, zo’n type loopt op Craeyenhout wel rond. Maar om oud-speler en huidig assistent-trainer Dominique Broekhuizen nou tien jaar terug de tijd in te klonen, gaat ook weer zo ver.

Puzzelstuk 3: Aanvalsmix
Met de komst van Rensy Barradas (SteDeCo) en Can Memişoğlu (Westlandia) zijn er twee handige dribbelaars. Bedreven in de slalom en dan het plotse flitsschot. Alleen kunnen ze op iedere plek voorin spelen. En renderen ze het best met een sterke targetman. Wie wordt dat? Oer-HBS’er Willem Six is 25 jaar, zit niet in zijn sterkste periode maar kan het onmogelijk zijn verleerd. De herinneringen aan de ongecompliceerde aanvaller die al als A-junior debuteerde, zijn nog niet vervaagd. Daley Sandel, volbloed HBS’er, is ook een optie.

Elke ochtend het nieuws uit Den Haag in je mailbox? Schrijf je in voor de nieuwsbrief!

In samenwerking met indebuurt Den Haag

Den Haag