Volledig scherm
Winnaar Bram Suijker (l.) speelde afgelopen seizoen in de jongerenvoorstelling Lord of the Flies. © rv - Bowie Verschuuren

Drie talenten geëerd met Piket Kunstprijs

Schilder Julien Guettab, choreograaf Astrid Boons en acteur Bram Suijker hebben de Piket Kunstprijzen 2017 gewonnen. De onderscheidingen voor kunstenaars onder de 30 jaar zijn gisteravond uitgereikt in theater Korzo. Rebecca van Leeuwen, oprichter en directeur van jeugdtheaterschool Rabarber kreeg de juryprijs.

De prijzen, bestaande uit een geldbedrag van 8.000 euro en een beeldje, worden sinds 2014 jaarlijks uitgereikt. Naamgever is de in 2011 overleden Frederik Piket, voormalig jurist en politicus. Zijn nalatenschap is bedoeld om 'het artistieke klimaat in de regio Haaglanden te bevorderen en ondersteunen'. Tot de eerste winnaars in 2014 hoorde de danser Joshua Junker, die de prijs besteedde aan een balletstudie in Londen en inmiddels is doorgedrongen tot de jongerengroep van de Royal Ballet in Londen.

Bram Suijker liet in de categorie toneel zijn eveneens genomineerde jonge collega's van het Nationale Theater Vanja Rukavina en Sallie Harmsen achter zich. Vorig seizoen was Suijker te zien in de jongerenproductie Lord of the Flies, momenteel maakt hij furore in Het verzamelde werk van William Shakespeare. Vooral de laatste rol heeft de jury overtuigd. 'Hij is vanaf het eerste moment volop aanwezig en neemt het publiek mee, maar hij kan ook goed doseren', aldus het rapport.

Rijpheid

Astrid Boons maakte indruk met het duet Rhizoma, waarin zij volgens de jury 'een ongewone rijpheid toont als beginnend choreograaf'. De afgelopen weken was Boons met nieuw werk te zien op het talentenfestival Here And We Now in theater Korzo.

De op Mauritius geboren schilder Julien Guettab krijgt de prijs voor zijn 'dromerig en nauwkeurig, bijna meditief, maar ook expliciet werk'. De juryleden zeggen betoverd te zijn door de kleine, intieme aquarellen en tekeningen van deze kunstenaar.

De Piket Juryprijs is bedoeld voor een persoon die activiteiten ontplooit die gericht zijn op of ten gunste komen van jonge kunstenaars. Winnares Rebecca van Leeuwen geldt vanaf 1985 als boegbeeld van jeugdtheaterschool Rabarber, waar heel wat bekende acteurs hun eerste stappen hebben gezet.

In samenwerking met indebuurt Den Haag

Den Haag