Volledig scherm
Saskia Bruines. © Marco De Swart

Drie ton voor vermindering lerarentekort

Den Haag komt met een nieuw offensief tegen het nijpende lerarentekort. Studenten van lerarenopleidingen kunnen voortaan sneller en op meer middelbare scholen in de stad ervaring opdoen in de praktijk. De gemeente trekt daar jaarlijks drie ton voor uit.

Middelbare scholen in Den Haag hebben grote moeite om docenten te vinden, met name voor de moderne talen en bètavakken. Daarbij komt dat de uitval van net afgestudeerde docenten in de eerste jaren groot is. Het werk blijkt in de praktijk zwaarder dan verwacht.

Die uitval is deels te voorkomen als studenten sneller in aanraking komen met de praktijk en goed worden begeleid. Dat laatste klinkt makkelijker dan het is. Scholen zitten te springen om docenten in spe, maar hebben vaak niet de mankracht om hen goed te begeleiden. Die begeleiding moet aan strenge eisen voldoen, anders mag je van de overheid geen opleidingsschool zijn.

Zo’n zestien scholen in Den Haag en omgeving kregen eerder al geld van het rijk om docenten intern op te leiden. Er kunnen echter geen nieuwe scholen bij. ,,De pot is leeg’’, zegt onderwijswethouder Saskia Bruines (D66). ,,We weten niet wanneer de regeling weer wordt opengesteld.’’

Ze wil daar niet op wachten en trekt de gemeentelijke beurs. Dankzij de subsidie van 3 ton per jaar kunnen vanaf het nieuwe schooljaar tientallen studenten extra intern worden opgeleid. De regeling loopt tot 2022. Het gaat om het Segbroek College, Roemer Visscher College, ’s Gravendreef College, Heldring College, Gymnasium Sorghvliet en Corbulo.

Quote

Met deze zes erbij kan zo’n 70 procent van de Haagse middelbare scholen docenten opleiden

Saskia Bruines

Scholen leggen zelf per instelling nog 30- tot 40.000 euro toe, zegt Arno Peters, voorzitter van het VO Platform. ,,Met deze zes erbij kan zo’n 70 procent van de Haagse middelbare scholen docenten opleiden. Dat is een belangrijke stap in de strijd tegen het lerarentekort. Als wij dit niet doen, blijven studenten van lerarenopleidingen in bijvoorbeeld Rotterdam buiten ons gezichtsveld. Nu kunnen we hen al vanaf het eerste jaar een plek bieden in Den Haag.’’

Dat maakt dat ze al in een vroeg stadium een realistisch beeld hebben van de praktijk. De studenten brengen zo’n 40 procent van hun opleidingstijd op school door. ,,De verwachting is dat de uitval van startende docenten hierdoor vermindert’’, zegt Peters. Ook komen er op korte termijn meer handen in de klas, omdat studenten sneller zelfstandig inzetbaar zijn.

Docentenopleiding

Toch is hiermee het tekort niet opgelost. Met meer opleidingsmogelijkheden op scholen trek je immers geen nieuwe studenten aan. Wethouder Bruines is zich daarvan bewust. ,,Het betekent niet dat we nu stil zitten. Het idee voor een eigen docentenopleiding in Den Haag is zeker niet van de baan. Ik ben ook daar nog druk mee bezig, al is het niet zo maar geregeld.’’ Probleem is dat opleidingen is de omgeving, zoals in Rotterdam, niet zitten te wachten op Haagse concurrentie. ,,Het mag geen vervanging zijn van bestaande opleidingen, maar een aanvulling. Iets vernieuwends.’’

De onderwijswethouder verwacht later dit jaar met nieuws hierover te komen.

Elke ochtend up-to-date met het laatste nieuws uit Den Haag en omstreken? Schrijf je hier gratis in!

In samenwerking met indebuurt Den Haag

Den Haag