Volledig scherm
Elektrisch koken. © ANP

Drie wijken in Rijswijk als eerste van gas af

De gemeente Rijswijk heeft ambitieuze plannen om in 2040 energieneutraal te zijn. In een nieuwe Energievisie geeft het gemeentebestuur aan dat de komende jaren wijk voor wijk gasloos moet worden. ‘Op een manier die betaalbaar is voor onze inwoners’, aldus de plannen.

Begonnen wordt in de wijken Ministerbuurt en Te Werve. In de Ministerbuurt wordt samen met woningcorporaties en andere woonpartners onderzocht of de eerste stappen kunnen worden gezet richting een groot warmtenet in de toekomst. ‘Dat doen we door klein te beginnen en organisch door te groeien naar omliggende wijken, zodat de massa gecreëerd kan worden om op termijn aan te sluiten op de leiding door het midden of geothermie’, staat in de Energievisie. In Te Werve wordt gekeken of er mogelijkheden zijn voor een warmtevoorziening met oppervlaktewater gecombineerd met een warmte- en koudeopslag en een buurtwarmtepomp.

De Strijp is als derde wijk aan de beurt om te beginnen met een aanpak om all-electric of andere lage temperatuurconcepten vorm te geven. ,,Daarbij gaan we met zoveel mogelijk particulieren gefaseerd de overstap maken naar aardgasvrij. Hierbij werken we actief samen met een bewonersgroep.”

Rijswijk, een stad met veel hoogbouw, is volgens het college uitermate geschikt voor een collectieve warmtevoorziening.

Elke ochtend het nieuws uit Den Haag in je mailbox? Schrijf je in voor de nieuwsbrief!

In samenwerking met indebuurt Den Haag

Den Haag