Studentenhuis
Volledig scherm
Studentenhuis © Beeld Werkt

Drieduizend extra kamers voor studenten in Den Haag

Den Haag wil er voor 2026 nog eens 3000 extra studentenwoningen bij, om het kamertekort weg te werken. Het plan komt bovenop de al bestaande ambitie van 1900 studentenwoningen extra vóór 2020.

,,Het aantal aanmeldingen voor Haagse opleidingen blijft maar toenemen’’, zegt onderwijswethouder Saskia Bruines (D66). ,,We zijn op de goede weg met het aantrekkelijker en bekender maken van Den Haag als studentenstad. Maar dat moeten we dan ook naar de toekomst toe waarmaken.’’

Volgens wethouder Boudewijn Revis (wonen en stadsontwikkeling, VVD) moet Den Haag ‘keihard bouwen’. ,,Het aantal studenten in Den Haag blijft toenemen. We moeten die extra woningen voor hen écht gaan realiseren.’’

De extra onderkomens voor studenten kunnen volgens Revis komen rond de stations. ,,De Binckhorst zou óók kunnen, maar heel concreet proberen we ze nu in te passen rond station Hollands Spoor en bij de Campusboulevard, vanaf het busplatform tot aan het Spui. Dat zijn prima plekken, midden in het centrum’’, aldus Revis.

Den Haag telt op dit moment 29.900 studenten. Steeds vaker wordt volgens de gemeente gekozen voor een opleiding aan de Haagse hogescholen. Maar ook door de uitbreiding van de campus van de Universiteit Leiden in Den Haag vestigen meer studenten zich in de hofstad. En daar komt dan óók nog eens bij dat het aantal internationale studenten in de stad toeneemt.

Vraag

De vraag naar goede betaalbare kamers rijst ondertussen de pan uit. Studenten moeten nu lang zoeken naar een betaalbare goede kamer. Hret alternatief is de hoofdprijs betalen. Een Duitse studente sliep volgens de Haagse Hogeschool na een ‘waanzinnig lange en vermoeiende zoektocht’ naar een kamer een tijd uit nood op een matras in haar auto. Deze studente heeft nu een goede kamer gevonden in Scheveningen, maar het zegt volgens de hogeschool wel wat over de huidige situatie.

De gemeente gaat de woningbouwproductie voor studenten aanjagen, belooft Revis. Ze werkt daarbij intensief samen met onder meer verhuurder DUWO en het Platform Student & Stad.

Elke ochtend het nieuws uit Den Haag in je mailbox? Schrijf je in voor de nieuwsbrief!

In samenwerking met indebuurt Den Haag

Den Haag