Volledig scherm
Barry Schep © Orange Pictures

Droom komt uit in Scheveningen met NK Beachkorfbal

Op het strand van Scheveningen wordt vandaag in en rondom The Hague Beach Stadium het NK beachkorfbal gespeeld. Een week later, 19 en 20 augustus, gevolgd door het allereerste Open EK beachkorfbal. Barry Schep organiseert beide toernooien.

Het is op een grauwe donderdagmorgen iets over half tien als Barry Schep de Starbucks op het treinstation Amsterdam Bijlmer ArenA binnenwandelt. De ex-international en huidig coach van AKC Blauw-Wit is goed gemutst. ,,Heb net een lekker fietsritje vanuit de Jordaan achter de rug", zegt hij lachend. Trek in koffie heeft hij niet.

Voor Schep breken twee drukke korfbalweekeinden aan. Vandaag is hij namens de KNKV de organisator van het vierde Nederlands kampioenschap beachkorfbal op het strand van Scheveningen. Een week later, op 19 en 20 augustus, heeft hij op hetzelfde strand, namens het IKF (International Korfball Federation) én het KNKV, de touwtjes in handen bij het allereerste Open Europees kampioenschap beachkorfbal. ,,Ik organiseer dit overigens niet alleen hoor. Ik werk nauwgezet samen met de eventmanager van het KNKV, Eric Geijtenbeek", vult de 37-jarige oud-international aan.

Quote

Ik vind dat wij in vier jaar tijd met het beachkorfbal grote stappen hebben gemaakt. Heel bijzonder

Barry Schep

Energie
,,Ik heb er zin in. Dergelijke toernooien organiseren kost zeeën van tijd, maar je krijgt er zoveel energie van. Zeker als het allemaal loopt zoals je wilt. Wij zitten nu tussen de 1.100 en 1.200 inschrijvingen voor beide toernooien. Dat kunnen er maar weinig nadoen." Schep glundert van oor tot oor. ,,Ik vind dat wij in vier jaar tijd met het beachkorfbal grote stappen hebben gemaakt. Heel bijzonder."

Het vierde NK beachkorfbal is ten opzichte van eerdere jaren qua opzet gewijzigd. Door de groeiende populariteit moest er een splitsing tussen de topsport- en breedtesportteams worden gemaakt.

,,Tijdens het NK komt alleen de absolute top in actie. Van de D-pupillen tot en met de senioren. Dat zijn circa 45 teams. De breedtesport hebben wij verhuisd naar het weekeinde daarna, tegelijkertijd met het EK."

De tegenwoordig in Amsterdam wonende toernooidirecteur verlegt het gesprek vervolgens subtiel naar het naderende EK. ,,Dat was een droom van mij, het organiseren van een dergelijk toernooi. Het wordt nu werkelijkheid." Het gezicht van Schep straalt. ,,Maar ik heb nog wel meer dromen. Meedoen aan de Olympische spelen bijvoorbeeld."

Op het EK doen 16 ploegen uit 13 landen mee. ,,Heel bijzonder voor een eerste keer", vindt Schep. ,,De volgende stap is om dit toernooi nog een stuk officiëler te maken. Echte selecties laten plaatsvinden, om een voorbeeld te noemen. Nu gaan wij er eerst met zijn allen voor zorgen dat dit nieuwe evenement succesvol gaat worden."

Opvallende deelnemer aan het toernooi is Suriname. Niet direct een korfballand pur sang. ,,Nee, zeker niet. Suriname sluit zich momenteel aan bij het IKF, als 69ste land. Samen met Chinees Taipei willen ze zich op dit toernooi graag verder ontwikkelen, dus waarom niet? Het is een open EK."

Europees kampioen worden in Scheveningen kunnen beide landen echter niet. ,,Nee, dat is onmogelijk", legt Schep uit. ,,Als Chinees Taipei of Suriname het toernooi wint, pakt het hoogstgeplaatste Europese team automatisch de Europese titel."

In samenwerking met indebuurt Den Haag