Volledig scherm
© Desirée Schippers

'DS heeft zelfs in deze tijd een moderne uitstraling'

Wat begon met de liefde voor de auto van zijn vader, is voor Marx de Gijzel uitgegroeid tot een fascinatie voor klassieke auto's.

Het is alsof je een museum binnenstapt. De garage aan de Heulweg in Wateringen is een goed verstopt pareltje voor wie van klassieke auto's houdt. Marx de Gijzel heeft niet alleen een verzameling auto's opgebouwd, maar ook autogidsen, -onderdelen en gereedschap.

"Mijn fascinatie hiervoor is eigenlijk al als kind begonnen. Toen was ik al bezig met het opknappen van fietsen en brommers. Mijn vader reed toen een Citroën DS. Dat vond ik altijd al een mooie auto. De laatste die hij kocht, hebben we nog steeds."

In 2000 heeft De Gijzel, woonachtig in Den Haag, zijn werk in de grafische sector opgezegd en is hij vol gegaan voor het opknappen en restaureren van klassieke auto's. Zijn specialiteit? De Citroën DS en Engelse auto's, zoals de Jaguar.

Volledig scherm
© Desirée Schippers

Futuristisch
Maar wat is er nu zo bijzonder aan die DS? Volgens De Gijzel waren de makers van de auto hun tijd ver vooruit. "Het model is mooi" zegt hij terwijl hij om een lichtblauw exemplaar loopt. "Het is een futuristische auto, zelfs in deze tijd heeft hij nog een moderne uitstraling. Daarnaast is gebruikte techniek vooruitstrevend. De liefhebbersclub van de DS hier in Nederland telt niet voor niets ongeveer 3.500 leden."

In deze regio rijdt menig oldtimers rond, weet De Gijzel. "Maar dan vooral grote Amerikaanse bakken. Dat zie je hier veel." 

Volgens de autofanaat neemt het aantal oldtimerrijders echter wel af. "Toen ik begon met het bedrijf reden nog veel mensen in een DS. Er werd sowieso veel meer gereden in klassieke auto's. Die tijd is inmiddels wel voorbij. Het is minder geworden vanwege de regelgeving, maar ook omdat mensen veranderen. Het is een grotere kostenpost en het verkeer is drukker geworden. Het plezier is er een beetje vanaf." 

Opknappen
Toch heeft De Gijzel nog werk genoeg. Mensen uit het hele land komen naar Wateringen om hun oude auto te laten opknappen. "Het leuke ervan is dat je altijd een mooi resultaat hebt. De auto is weer tiptop, alsof hij uit de fabriek komt." 

Onlangs heeft De Gijzel, wiens vader kunstenaar was, zijn lievelingsauto's zelfs laten vastleggen in een speciale uitsnede. De kunstwerken worden gemaakt met een watersnijder en zijn bedoeld voor andere liefhebbers. Ze zijn bekend onder de naam Sliced to Dutch. "Ik heb er een van ongeveer 1.500 euro."

In samenwerking met indebuurt Den Haag

Den Haag