Duindorpse relschoppers gooiden bom onder ME-bus: ‘Van een gewone auto zou niks over zijn geweest’

VideoRellende jongeren in Duindorp hebben op 3 december een zware vuurwerkbom onder een busje van de Mobiele Eenheid (ME) gegooid. De Haagse politie heeft vanavond beelden vrijgegeven die gemaakt zijn vanuit een politiehelikopter.

De beelden zijn door de politie gemaakt in de avond van 3 december. Dat was de vierde dag waarop er ongeregeldheden waren in de Haagse wijk Duindorp. Tijdens de aanhoudende rellen zijn er tientallen mensen opgepakt.

Volgens een woordvoerder van de politie zaten op het moment dat de vuurwerkbom afging zeven agenten in het busje. Geen van de agenten raakten gewond, maar hadden wel last van hun oren door de luide knal. Voor het gooien van de bom zijn nog geen aanhoudingen verricht.

Vuurwerkbom had kracht van handgranaat

Waarnemend burgemeester Johan Remkes liet zich in het NOS Journaal kritisch uit over het bomincident. ,,Als de ME-bus een personenauto zou zijn geweest, was er weinig van over. Dit heeft niks meer met het protest tegen het afgelasten van de vreugdevuren te maken.’’ Volgens Paul van Musscher, het hoofd van de Haagse politie, is er diezelfde avond nog een andere bom gevonden in een tuin in de wijk. Die is door de Explosieven Opruimingsdienst onschadelijk gemaakt. ,,Het was een zelfgemaakt projectiel met de kracht van een handgranaat.’’

De ongeregeldheden in de Haagse wijk begonnen op zaterdag 30 november, een dag nadat bekend was geworden dat het traditionele vreugdevuur dit jaar niet doorgaat. Dag na dag werden iedere avond brandjes gesticht door voornamelijk jongeren. De onrust sloeg later ook over naar andere Haagse wijken als Laak, Vruchtenbuurt en de Schilderswijk.

Volledig scherm
© Foto AD

In samenwerking met indebuurt Den Haag

Den Haag