Volledig scherm
De eerste agenten komen aan op Den Haag Centraal. © anp

Duizenden agenten blokkeren ministeries in Den Haag

Actievoerende agenten blokkeren de ministeries van Veiligheid en Justitie, Binnenlandse Zaken en Financiën en het Binnenhof, waar Algemene Zaken zit. Voorzien van rode hesjes houden ze ambtenaren tegen die het departement binnen wilden gaan om te gaan werken.

Volledig scherm
© anp
Volledig scherm
© anp

Ook de topambtenaar van het ministerie van Defensie, Erik Akerboom, kwam niet door de blokkade. Hij had een afspraak bij Veiligheid en Justitie, maar werd tegengehouden door de actievoerende agenten. Hij is weer vertrokken.

Duizenden politiemensen gaan woensdag vier belangrijke ministeries in Den Haag blokkeren. Het gaat om Veiligheid en Justitie, Binnenlandse Zaken, Financiën en het Binnenhof, waar Algemene Zaken is gevestigd.

Betogen
De agenten komen met zo'n honderd bussen en per trein naar Den Haag. Het is de bedoeling dat tussen 09.00 uur tot in de middag niemand de ministeries in of uit kan. Tijdens de Algemene Beschouwingen in de Tweede Kamer betogen ze zo voor meer loon en betere arbeidsvoorwaarden.

Hun aanwezigheid in Den Haag betekent dat elders in het land politiebureaus tussen 07.00 en 17.00 uur zijn gesloten voor het publiek. De politie neemt alleen spoedeisende meldingen in behandeling.

CAO
Politiemensen voeren al maanden actie voor een beter cao-voorstel van minister Ard van der Steur (Veiligheid en Justitie). Een loonsverhoging die volgens het kabinet ruim 5 procent bedraagt, wijzen ze af. In de verhoging zit geld dat anders voor pensioenen zou zijn gebruikt, stellen de politiebonden. Ze noemen dat een sigaar uit eigen doos.

Zij hebben bordjes bij zich met daarop de leuzen: ,,Wij blijven komen'' en ,,Geen sigaar uit eigen doos''. Op hun hesjes staat: ,,Lang genoeg loyaal geweest''.

Volledig scherm
© anp

In samenwerking met indebuurt Den Haag

Den Haag