Volledig scherm
EBS Bus © EBS

EBS wint recht op openbaar busvervoer Haaglanden

Niet Connexxion, maar openbaar vervoerbedrijf EBS mag vanaf augustus 2019 het openbaar busvervoer in de regio Haaglanden verzorgen. Het bedrijf past het best bij de visie van de Metropoolregio Rotterdam Den Haag (MRDH).

EBS Public Transport on Twitter

EBS nieuwe busvervoerder Haaglanden Streek! Deze concessie loopt van 25 augustus 2019 tot 14 december 2030. Voor EBS is dit geweldig nieuws.

Het pakket dat EBS mag gaan beheren omvat het volledige busvervoer in de gemeenten Delft, Midden-Delfland, Pijnacker-Nootdorp, Westland, Wassenaar en Zoetermeer. Ook vallen een aantal lijnen in Den Haag en Hoek van Holland onder het exclusieve recht.

Naast EBS en Connexxion was ook Keolis in de running met een bod. EBS voldeed  volgens een woordvoerster van de Metropoolregio het best aan de gestelde criteria. De instantie was op zoek naar een vervoerder die de kwaliteit van het vervoer hoog in het vaandel heeft staan en zou zorgen voor meer mogelijkheden om met de bus te reizen.

Ook wilde de regio in zee gaan met een partij die kan inspelen op nieuwe technologische ontwikkelingen. Zo investeert MRDH zelf 15 miljoen euro in de ontwikkeling van automatisch vervoer en was er bij het uitzoeken van een nieuwe buspartij veel interesse in zero emissie-bussen. Dat zijn voertuigen waarvan de aandrijving geen schadelijke uitstoot veroorzaakt. Het doel van de Metropoolregio is om in 2025 de uitstoot van CO2 door het verkeer met 30 procent terug te hebben gedrongen.

Groengasbussen

Quote

We zien grote kansen om in nauwe samenwer­king met veel mobili­teits­part­ners de reiserva­ring voor de klanten te verbeteren

Wim Kurver , Directeur EBS

EBS kondigde dan ook aan dat het bedrijf vanaf de start van de concessie in Zoetermeer en Delft met deze uitstootvrije bussen gaat rijden. In de andere gemeentes die EBS zal bedienen, worden in eerste instantie 93 hybride groengasbussen ingezet. Die worden uiteindelijk vervangen door volledig zero emissie-voertuigen.

Het bedrijf gaat ook op een aantal verbindingen de bussen extra uren per dag en vaker per uur laten rijden. De EBS-bussen zijn onder meer voorzien van wifi en USB-aansluitingen.

Wim Kurver (directeur EBS) is erg blij met het besluit. ,,MRDH heeft een duidelijke visie op het verbeteren van de mobiliteit in de hele regio. We zien grote kansen om in nauwe samenwerking met veel mobiliteitspartners, in de eerste plaats HTM en RET, de reiservaring voor de klanten te verbeteren'', aldus Kurver.

EBS valt onder de Israëlische Egged Group, een van de grootste busvervoerders ter wereld. Het bedrijf was een aantal jaren geleden bijna failliet, maar beleeft een heropleving. Op de Nederlandse markt is het bedrijf nu nog een relatief kleine partij, maar het won de afgelopen jaren al biedingen op de verzorging van het ov in het Noord-Hollandse Waterland en de Rotterdamse regio Voorne-Putten. De overeenkomst voor de regio Haaglanden loopt tot december 2030.

Elke ochtend up-to-date met het laatste nieuws uit Den Haag en omstreken? Schrijf je hier gratis in!

In samenwerking met indebuurt Den Haag

Den Haag