Volledig scherm
Facebook foto's van Julia Leda vermoorde vrouw uit Scheveningen in stukken gevonden in Neptunusstraat © Facebook Julia Leda

Echtgenoot vermoorde Julia weer voor de rechter

De 41-jarige Andrei K., verdacht van de gruwelijke moord op zijn 30-jarige vrouw Julia begin dit jaar in Scheveningen, komt vanmiddag voor de tweede keer voor de rechter. 

De opzienbarende zaak, waarin Andrei het stoffelijk overschot van Julia in stukken heeft gezaagd, verstopt en haar als vermist heeft opgegeven bij de politie, wordt nog niet inhoudelijk behandeld.

Er komt naar verwachting een tussenbalans van de psychiatrische en psychologische onderzoeken naar Andrei. Psychologen en een psychiater die hem na zijn arrestatie in januari onderzochten hebben hun tanden op hem stukgebeten. De geestelijke gesteldheid van Andrei is zo ernstig en complex dat alleen de specialisten van het Pieter Baan Centrum hem kunnen onderzoeken, was hun conclusie. Bij de eerste zogenoemde pro forma zitting in april heeft de rechtbank dat advies overgenomen. Omdat het Pieter Baan Centrum een lange wachtlijst heeft, is het nog niet duidelijk of het onderzoek al is afgerond.

Daarmee is het nu ook onduidelijk of Andrei in zo'n schemertoestand verkeerde in januari toen hij zijn vrouw vermoordde, zoals het Openbaar Ministerie zegt. Het enige dat Andrei zich kan herinneren, is dat het echtpaar ruzie had. Andrei zegt dat hij een black-out kreeg en zich niets meer kan herinneren.

Gruwelijk

Wat er in werkelijkheid gebeurde, is te gruwelijk voor woorden. Na het wurgen of met ander geweld doden van zijn jonge, eveneens Russische Julia die in Den Haag zeer geliefd was als yogalerares, heeft Andrei haar lichaam in stukken gezaagd en de resten in een kist op het balkon van hun woning gezet. Vervolgens belde hij de politie om Julia als vermist op te geven. Vrienden van yogalerares Julia vertrouwden de vermissing direct niet. Julia had bij hen aangegeven te willen scheiden van Andrei, die daarover moeilijk deed. De vrienden konden zich niet voorstellen dat Julia zomaar zou zijn verdwenen zonder dat zij hen daarvan op de hoogte zou hebben gesteld.

In tegenstelling tot haar gewoonte om Whatsappjes direct te beantwoorden, bleef het een paar dagen stil. Ook de politie had meteen argwaan. Bij het eerste bezoek van rechercheurs om over de vermissing te praten, transpireerde Andrei K. volgens hen overmatig en had hij wondjes aan handen en gezicht. Verder bleek dat de telefoon van Julia uitstond, dat ze geen geld meer had opgenomen of andere tekenen van leven had gegeven. Toen rechercheurs het huis in de Scheveningse Neptunusstraat wilden doorzoeken, deed hij open met de woorden: 'Schiet me neer, ik ben een idioot'. Andrei stond erbij met snijwonden aan zijn polsen, een duidelijke poging zichzelf van het leven te beroven. Ook zei hij dat hij dacht 'dat Julia niet meer in leven is'. Niet veel later vond de politie haar resten in de kist op het balkon.

Bij de rechtszaak in april was geen familie van Julia aanwezig. Ze heeft een vader en een broer in Rusland, die geen geld hebben om over te komen. Haar broer Michael laat zich vertegenwoordigen door de Haagse advocaat M. de Klerk. ,,Om hem op de hoogte te houden over het verloop van de zaak. Maar ook om te kijken of hij als broer aanspraak kan maken op het nieuwe recht op affectievergoeding.''

Elke ochtend up-to-date met het laatste nieuws uit Den Haag en omstreken? Schrijf je hier gratis in!

In samenwerking met indebuurt Den Haag

Den Haag