Volledig scherm
Olaf Muller © facebook

Echtgenote doodde marktkoopman Olaf na jaren van huiselijk geweld

Marianne H. , die haar echtgenoot marktkoopman Olaf Muller eind vorig jaar in hun woning in het centrum van Den Haag ombracht, is lange tijd door haar man te zijn mishandeld. Dat zei haar advocaat vandaag  tijdens de eerste rechtszitting. 

Een keer werd haar arm op acht plaatsen gebroken, ribben raakten gekneusd en een dag voor de dood van Olaf liep ze een hoofdwond op nadat een longdrinkglas op haar hoofd was stukgeslagen. Nadat ze op de fatale avond, op 29 november 2017, een gebroken neus opliep en haar man er ook nog eens zijn tanden in had gezet, besloot de inmiddels 60-jarige vrouw, zo vertelde ze later aan de politie, dat het genoeg was. 'Er knapte iets'. Ze pakte een mes en stak hem twee keer in de hartstreek. Daarna liep ze op blote voeten naar buiten, waar ze in shock raakte. Het incident gebeurde in het Zeeheldenkwartier, in de Hemsterhuisstraat.

H. deed nooit aangifte van de mishandelingen, uit vrees dat dit haar leven zou kosten. Bovendien, zo vertelde ze tegen de politie en haar advocaat: ze hield ook van hem. Hij was  alleen agressief als hij dronken was. Haar omgeving hield ze voor het lapje door te zeggen dat ze gevallen was. 

Goede vrienden waren wel op de hoogte. Een buurvrouw adviseerde haar die middag nog om bij hem weg te gaan, zo staat in het dossier. Ook anderen adviseerden haar te vluchten. Toen zij hoorden dat in het huis van Marianne en Olaf iemand was overleden, vreesden ze, vanwege het huiselijk geweld, dat de klappen Marianne fataal geworden waren. Ook haar zoon wist van het geweld. Tegen de politie zei hij na de dood van Olaf: ,,Het is nu voor het eerst dat mijn moeder veilig is, dat is het belangrijkste.''

Volgens haar advocaat zou Marianne uit noodweer hebben gehandeld. Daar is, stelt de aanklager, geen sprake van. Om haar man te doden, haalde Marianne een mes uit de keuken. Hiervoor ze moest ze een trap op en kwam daarbij zowel op de heen- als terugweg langs de voordeur, waar ze had kunnen vluchten voor het geweld van haar man. De aanklager kondigde wel aan dat als de zaak inhoudelijk wordt behandeld, rekening gehouden zal worden met de omstandigheden waarbij Marianne tot haar daad kwam. Dat staat nu gepland op 5 juni. Tot die tijd blijft de Haagse in de cel. Een verzoek om haar proces in vrijheid te mogen afwachten werd afgewezen.

In samenwerking met indebuurt Den Haag

Den Haag