'Een aantal mensen heeft echt geluk gehad vandaag'

VideoDe eerste herfststorm van het jaar heeft vandaag flinke sporen nagelaten. Het KNMI gaf code oranje af voor onder meer de regio Haaglanden en dit bleek, gezien de zware windstoten en de hierdoor ontstane schade, niet onterecht.

De meldingen stroomden vanaf 06.30 uur binnen bij de alarmcentrale. Één van deze vroege meldingen kwam vanaf het strand van Scheveningen, waar het bij strandclub WIJ mis ging toen een enorme partytent de lucht in ging.

Eigenaar André Triep legt uit hoe zijn zwager gistermorgen vroeg een bezoekje bracht aan het strand om te zien of alles er nog goed bij stond. ,,Hij kwam al snel tot de ontdekking dat de partytent al stond te dansen. Op een gegeven moment was er geen houden meer aan.''

Dat was het moment dat zowel de brandweer als Triep zelf op de hoogte werden gesteld. Toen de toegesnelde strandclub-eigenaar arriveerde bevond de tent zich al voor de helft in de lucht. ,,Op zo'n moment moet je gewoon alle zeilen doorsnijden zodat de wind er doorheen kan gaan. Het ging echt tekeer.’’

Schade

Volledig scherm
Strandtent WIJ in Scheveningen heeft fikse schade opgelopen als gevolg van de storm. © Anjali Ramnandanlall

Hoewel erger hiermee voorkomen werd, was er toch behoorlijk wat schade. De ligbedden vlogen – net zoals de tent, die tijdens het ‘dansen’ één en ander meenam – door de lucht. Een aantal kussens verdween en een deel van het meubilair raakte beschadigd.

Toch bleef eigenaar Triep nuchter onder de situatie. ,,We zijn het gewend, we doen dit al meer dan vijftien jaar. Soms gaat het goed en soms zit het tegen. Ons paviljoen staat nog, dus we gaan gewoon door'', zo liet hij optimistisch weten.

Roodgloeiend

Het stormachtige weer zorgde ook in de rest van de regio voor onrust en vele meldingen van stormschade. De brandweer beleefde hierdoor een drukke dag, met name tussen 06.30 uur en 15.00 uur. Binnen dit tijdsbestek werd ruim 150 keer uitgerukt.

Hoewel de schade achteraf vooral immaterieel bleek te zijn, hadden sommige incidenten volgens een woordvoerder van de brandweer zomaar heel anders kunnen aflopen. Zo viel er een boom om op het terrein van Partycentrum Madestein in Den Haag, die op een woning terecht kwam. Ook viel er een boom op meerdere rijbanen van de A13 in de richting van Delft. In beide gevallen raakte wonder boven wonder niemand gewond. ,,Een aantal mensen heeft echt geluk gehad vandaag.’’ 

In samenwerking met indebuurt Den Haag

Den Haag